Degradatienood Stam nog lang niet voorbij na spektakelstuk

Jaap Stam heeft zaterdag in het Championship opnieuw puntenverlies geleden met Reading. Voor eigen publiek moest de ploeg van de Nederlandse manager genoegen nemen met een 3-3 gelijkspel tegen Derby County.

De ruststand was 2-2. Reading knokte zich middels goals van Liam Kelly en Modou Barrow terug van een vroege 0-1 achterstand, maar incasseerde in de 35ste minuut de 2-2 van Richard Keogh. Vlak na de hervatting zette Tom Lawrence de bezoekers op voorsprong, maar Jón Dadi Bödvarsson redde in de slotfase nog een punt voor de thuisploeg. Promotiekandidaat Derby County besloot het duel in ondertal door een rode kaart van Chris Baird in de 85ste minuut.

Stam liet Leandro Bacuna en Pelle Clement in de basis starten, waar Joey van den Berg met een reserverol genoegen moest nemen.

De eerste maanden van dit seizoen kwam Reading nog wisselvallig voor de dag, maar inmiddels moet het etiket 'beroerd' worden geplakt op de prestaties. Sinds 11 december boekte de equipe van Stam slechts één overwinning in dertien competitieduels. Die rampzalige serie heeft tot gevolg dat Reading is afgezakt naar de achttiende plaats in het Championship, slechts vier punten boven de degradatiezone. De nummer 22, 23 en 24 dalen aan het einde van de rit af naar het derde niveau.

Hoe anders zag de wereld er vorig seizoen uit voor Reading. The Royals bogen destijds pas na een strafschoppenserie het hoofd voor Huddersfield Town in de finale van de play-offs om promotie naar de Premier League.