Degelijk Nederland wint eenvoudig van matig Finland

Nederland heeft door een 2-0 uitzege op Finland de volgende grote stap gezet richting het EK in 2012 in Oekraïne en Polen. Oranje speelde erg geduldig en in een te laag tempo om de machteloze Finnen naar een grote nederlaag te spelen. Kevin Strootman en invaller Luuk de Jong zorgden voor de treffers.

Degelijk Nederland wint eenvoudig van matig Finland

Zonder wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen San Marino begon Oranje aan het uitduel met Finland. De ploeg van Bert van Marwijk nam direct het initiatief, maar niet op de dwingende manier die het team de laatste interlands karakteriseerde. Het tempo en de gretigheid waren lager, het geduld groter.

De eerste helft kabbelde dan ook gezapig voort en kende eigenlijk slechts één hoogtepunt. Iets binnen het half uur lanceerde Wesley Sneijder met een voortreffelijke pass de goed vrijgelopen Kevin Strootman. De PSV'er rondde fraai, en hard, uit de lucht af met zijn linkervoet. Een kans voor Dirk Kuijt was het andere wapenfeit voor Nederland.

Na de hervatting schroefde Oranje het tempo iets op en kreeg het kansen via Robin van Persie. Eerst knalde hij op de vuisten van Lucas Hradecky en later kopte hij, in kansrijke positie, recht in de handen van de Finse goalie. Daarna volgde een fase waarin de thuisploeg wat dreiging toonde. Kasper Hämäläinen was zelfs zeer dichtbij. De aanvaller had Maarten Stekelenburg al gepasseerd, maar Erik Pieters bracht redding op de lijn.

De Finse opleving werd echter teniet gedaan door Perparim Hetemaj. De middenvelder van Genoa had al geel voor een charge op Mark van Bommel en kreeg van arbiter Manuel Gräfe iets voor het uur zijn tweede gele kaart (rood) en kon vertrekken. De Duitse scheidsrechter had hem al meerdere malen betrapt op schwalbes en vond dat de maat vol was.

Nederland ging nadrukkelijk op zoek naar de beslissing en kreeg daarvoor enkele kansen. Invaller Eljero Elia mocht twee keer alleen op Hradecky af maar slaagde er niet in te scoren. Ook een gekruld schot van Sneijder trof geen doel. In de blessuretijd was een andere invaller wel succesvol. De rappe Elia werd gelanceerd en de kersvers Juventus-speler vond Luuk de Jong die eenvoudig kon afronden voor de 2-0 uitslag. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's