Debutant Sauer (17) laat Feyenoord ontsnappen in Rotterdamse derby

Feyenoord is zondagmiddag ontsnapt aan de eerste Eredivisie-nederlaag van het seizoen. De zeventienjarige Leo Sauer voorkwam dat bij zijn debuut met de late gelijkmaker in de derby tegen Sparta Rotterdam. Die ontsnapping neemt niet weg dat er werk aan de winkel is voor trainer Arne Slot.

Sparta Rotterdam
2 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Slot stelde vorige week al dat het een understatement was dat Feyenoord met een valse start aan het seizoen was begonnen, met de nederlaag tegen PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal en het doelpuntloze gelijkspel tegen Fortuna Sittard in de eigen Kuip. Toen kon de vroege rode kaart voor de teruggekeerde Bart Nieuwkoop nog worden aangevoerd als verzachtende omstandigheid, op Het Kasteel had de landskampioen zondagmiddag niets om zich achter te verschuilen.

Voor de aftrap was er weliswaar het nieuws over de polsbreuk voor Justin Bijlow, maar zijn vervanger Timon Wellenreuther was vorig seizoen nog belangrijk tegen Sparta. Dit keer kon de Duitse doelman niet voorkomen dat Feyenoord in de stadsderby vlak voor rust op achterstand kwam. Bij een schot van Jonathan de Guzmán greep Wellenreuther nog goed in, maar hij was geklopt toen Charles Andreas-Brym na een geweldige pass van De Guzmán voor hem opdook.

De Canadese aanvaller, die vorig seizoen nog was verhuurd aan FC Eindhoven, toonde zich zo een prima alternatief voor de niet geheel fitte Tobias Lauritsen. Feyenoord-aanwinst Thomas Beelen mocht zich het wel aanrekenen dat Brym de ruimte kreeg om de bal aan te nemen en raak te schieten in de korte hoek. De van PEC Zwolle overgenomen verdediger viel vorige week nog goed in tegen Fortuna, maar moest na rust nu plaatsmaken voor de weer fitte Gernot Trauner.

Ook met de Oostenrijkse aanvoerder terug in het hart van de defensie waren de problemen nog niet voorbij. Negen minuten na rust zorgde Brym ervoor dat Het Kasteel nogmaals ontplofte, dit keer door de bal overtuigend in de verre hoek te schieten na een snelle uitbraak via Vito van Crooij. Mats Wieffer, die op het middenveld de voorkeur kreeg boven aankoop Ramiz Zerrouki, zat met een voetje nog aan de voorzet van Van Crooij, maar kon de bal niet meer wegwerken.

Zo dreigde Feyenoord voor het eerst sinds 18 september vorig jaar (4-3 bij PSV) weer een uitwedstrijd in de Eredivisie te verliezen. De Rotterdammers hadden Sparta-sluitpost Nick Olij tot dan toe alleen via Calvin Stengs een keer serieus op de proef gesteld. Slot besloot in de rust daarom al de zeventienjarige Sauer te laten debuteren, ten koste van Alireza Jahanbakhsh, en bracht halverwege de tweede helft ook zomeraanwinsten Yankuba Minteh en Ayase Ueda.

Het tweetal leek Feyenoord kort na hun entree al de aansluitingstreffer te bezorgen, maar de goal van Minteh ging niet door vanwege buitenspel. Zo'n tien minuten later kopte Santiago Giménez wel raak uit een voorzet van Igor Paixão. Na de eerste competitiegoal van de Mexicaanse spits zette Feyenoord aan voor het slotoffensief. Uit een counter kreeg Pelle Clement echter de grootste kans, maar Wellenreuther voorkwam met een uitstekende ingreep de 3-1 van Sparta.

Die redding bleek cruciaal, want enkele minuten later schoot Sauer de gelijkmaker fraai achter Olij nadat de bal met het nodige geluk voor zijn voeten viel. Sparta mocht in de zes minuten extra tijd vervolgens zelfs nog van geluk spreken dat Feyenoord er niet nog met de zege vandoor ging. Olij ranselde nog een fraaie vrije trap van Paixão uit de hoek. Zo pakte de keeper een punt voor Sparta en wacht landskampioen Feyenoord nog op de eerste zege van het seizoen.