De wow-factor van Real-parel Vinícius Júnior

Reacties

De een stopte hem weg bij het tweede elftal, de ander gaf hem als interim-coach direct de eerste echte kansen en kreeg al snel een vaste aanstelling. Onbewust heeft Vinícius Júnior een hoofdrol vertolkt bij de trainerswissel bij Real Madrid, woensdag de tegenstander van Ajax in de achtste finale van de Champions League.

De wow-factor van Real-parel Vinícius Júnior

Het lange wachten met het opstellen van de achttienjarige Braziliaan was voor president Florentino Pérez een van de redenen waarom hij zijn geduld verloor met Julen Lopetegui. Nadat de Spanjaard op 29 oktober werd ontslagen, nam diens opvolger Santiago Solari bij zijn promotie van het tweede naar het eerste elftal Vinícius in zijn kielzog mee. De dribbelaar is nu een van de drijvende krachten achter de opmars van Real, dat de landstitel plotseling weer in het vizier heeft, terwijl het negende stond toen Solari het voor het zeggen kreeg.

Met Vinícius heeft Real na het verlies van Cristiano Ronaldo de wow-factor weer terug. Natuurlijk nog in mindere mate dan met de Portugees. De tiener is nog grillig en bij het maken van keuzes gaat het in de laatste fase vaak mis, maar hij zorgt wel voor de versnellingen die dit seizoen lang ontbraken. Real was een statisch elftal geworden zonder verrassing en diepgang. Vinícius brengt tegenstanders juist weer uit balans, door verdedigers telkens op snelheid op te zoeken. Ex-trainer en voormalig technisch directeur Jorge Valdano verwoordt het in El País als volgt: 'Hij is het ultieme bewijs dat kijken naar goede spelers verslavend is. Hij wil simpelweg altijd de bal hebben. Vinícius is een Ousmane Dembélé die niet stopt.'

Vinícius is nu het pronkstuk bij de nieuwe richting die Pérez is ingeslagen met Real Madrid. Bij de clubleiding is er het besef dat op financieel vlak de Premier League-grootmachten en Paris Saint-Germain de baas zijn, steeds lastiger wordt. Kijk maar naar het tevergeefs hengelen naar Neymar, Kylian Mbappé en Eden Hazard. Daarom zet Real tegelijkertijd in op het eerder binnenhalen van potentiële sterren. In eigen land zijn Marco Asensio en Dani Ceballos daar voorbeelden van, daarbuiten ligt de focus op Brazilië.

Real heeft geleerd van de fout die het met de jonge Neymar heeft gemaakt. Als veertienjarige was de aanvaller al op proef. Hij maakte grote indruk in Madrid, maar de club handelde te nonchalant en werd later afgetroefd door Barcelona. Pérez heeft vervolgens flink geïnvesteerd in het scoutingsnetwerk in Brazilië. Dat er bovendien minder aarzeling is, werd wel duidelijk toen Vinícius in 2017 nog voor zijn profdebuut bij Flamengo voor 45 miljoen euro werd vastgelegd. De Real-ambassadeurs in Brazilië slaagden in hun missie, met dank ook aan vleiende berichtjes van Casemiro en Marcelo aan het adres van Vinícius. Real besloot hem nog een jaar te laten rijpen bij de Braziliaanse club, waarna het wonderkind afgelopen zomer de overstap maakte.

In Madrid oordeelde Lopetegui na de seizoensvoorbereiding dat Vinícius een nog te ruwe diamant was. Te veel balverlies en tactisch onvoldoende discipline. Bij de B-ploeg liet de Braziliaan in balbezit zijn grote kwaliteit al zien, al dribbelend en met goals. Tot frustratie van Pérez was de klasse van zijn nieuwe aankoop nog niet zichtbaar in Estadio Santiago Bernabéu. Slim als Solari is, liet hij Vinícius bij zijn eerste wedstrijd als interim-coach direct invallen. 'Aan de zijlijn vertelde ik hem nog dapper te zijn en tegenstanders op te zoeken, wat vanzelfsprekend voor hem is. Maar ik vertelde hem ook te verdedigen, daar moet hij nog aan herinnerd worden', gaf Solari later prijs. De aankoop forceerde direct de 1-0 tegen Real Valladolid en maakte vier dagen later zijn Champions League-debuut.

Inmiddels is Vinícius in de pikorde Gareth Bale en Marco Asensio al voorbijgestreefd. Vorige week was hij met enige afstand de gevaarlijkste speler van Real in de toppers tegen Barcelona en Atlético Madrid. De keuze voor Vinícius betaalt zich voor Solari dubbel uit. Voor het resultaat op korte termijn en voor zijn band met Pérez. De volgende Braziliaan speelt zich intussen bij Santos al warm voor zijn Madrileense avontuur. De achttienjarige Rodrygo maakt in juli voor 45 miljoen euro de overstap.

Vinícius in 2017 met zijn idool Neymar:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tattoo
Vinícius gaat woensdag met Real op bezoek bij Ajax in de Champions League en hoopt daar iets te verdienen. De jonge Braziliaan heeft namelijk een weddenschap gesloten met zijn vader. Vinícius wil graag een tattoo, maar zijn vader heeft daar niet veel mee en vindt dat je een tattoo niet zomaar moet nemen. Daarom kan de aanvaller bij ieder mijlpaal voor Real een tattoo nemen, zoals dat bijvoorbeeld al bij zijn debuut in de hoofdmacht gebeurde. Een eerste doelpunt in de Champions League, mogelijk tegen Ajax, zou weer zo'n hoogtepunt zijn.

Ajax terug in mondiale schijnwerpers: stunt of vervolg superreeks Real?
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.