De transfersoap rond Vlaar: gechanteerd en vernederd door Van Gaal

Reacties

In de slotfase van de transferwindow licht VI iedere dag één speler uit die een bijzondere wintertransfer maakte van of naar de Eredivisie. In editie 9 van deze rubriek: Ron Vlaar, die in 2006 na een lange transfersoap van AZ naar Feyenoord vertrok.

De transfersoap rond Vlaar: gechanteerd en vernederd door Van Gaal

Door blessureleed in de achterhoede gooit Co Adriaanse de twintigjarige Vlaar in het seizoen 2004/05 voor de leeuwen. De jonge verdediger maakt indruk in het tweeluik tegen Sporting Portugal in de halve finale van de UEFA Cup en staat ook in de Eredivisie zijn mannetje. Eind 2005 maakt Vlaar zelfs al zijn debuut voor het Nederlands elftal tegen Tsjechië, waarna hij tegen Italië een zware avond beleeft tegen Luca Toni.

Omdat het contract van Vlaar bij AZ in de zomer van 2006 afloopt, is hij een interessante optie voor veel clubs. De beloftevolle verdediger is dan ook niet van plan zijn verbintenis in Alkmaar te verlengen, maar dat valt in slechte aarde bij de club. Louis van Gaal - de opvolger van Adriaanse bij AZ - heeft Vlaar, die wordt gezien als één van de grootste verdedigende talenten van het land, plotseling niet meer nodig. Het komt hard aan bij de jongeling, die een goede kans maakte op deelname aan het WK 2006 in Duitsland.

Mei 2005: Ron Vlaar is met Henk Timmer meegereden naar Noordwijk om zich voor het eerst te melden bij het Nederlands elftal.
Mei 2005: Ron Vlaar is met Henk Timmer meegereden naar Noordwijk om zich voor het eerst te melden bij het Nederlands elftal.

In gesprek met De Telegraaf lucht hij zijn hart. 'Ik word onder druk gezet door Van Gaal. Ik voel me gechanteerd eigenlijk. Ik voel me vernederd. Tegen NEC moest ik een half uur warmlopen. Opeens kwam Grétar Steinsson de dug-out uit, liep twee minuten en werd koud in het veld gebracht. Ze hebben me al mijn zelfvertrouwen ontnomen. Het is het beste als ik vertrek.' AZ is echter niet van plan zomaar mee te werken aan een transfer, een bod van een miljoen euro van Ajax wordt rigoureus van tafel geveegd. 'Dirk Scheringa wilde gezien zijn vete met technisch directeur Martin van Geel, niet meewerken', verklaart Vlaar, die overweegt een arbitragezaak aan te spannen tegen AZ.

Tottenham Hotspur lijkt uitkomst te bieden. De club van trainer Martin Jol bereikt een akkoord met AZ over een transfersom van drie miljoen euro en nodigt Vlaar uit in Londen. Daar krijgt de jongeling een rondleiding op het trainingscomplex en woont hij het duel met Birmingham City bij. Op het laatste moment ziet Vlaar er toch vanaf, hij geeft de voorkeur aan Feyenoord. 'Als ik naar Londen was gegaan, zou mijn sociale leven er ineens totaal anders hebben uitgezien', legt hij uit.

In Rotterdam beleeft Vlaar moeizame jaren met veel blessureleed, maar uiteindelijk vecht hij zich terug. Na de 4-2 zege in De Klassieker tegen Ajax in januari 2012 komt alle frustratie eruit met een enorme oerkreet. De zomer daarop vertrekt Vlaar naar Aston Villa, waar hij al snel de aanvoerdersband krijgt. Het levert hem ook een terugkeer bij Oranje op, waar hij in 2014 een memorabel WK beleeft. Als leider van de defensie pakt Vlaar met Oranje de bronzen plak in Brazilië onder de bezielende leiding van: Louis van Gaal.

Acht jaar na hun botsing bij AZ worden Vlaar en Van Gaal herenigd bij Oranje. Samen beleven ze een memorabel WK in Brazilië.
Acht jaar na hun botsing bij AZ worden Vlaar en Van Gaal herenigd bij Oranje. Samen beleven ze een memorabel WK in Brazilië.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.