De Romeinse hoop van de Italiaanse toekomst

Reacties

Rome vormt deze zaterdag het epicentrum van speelronde dertien van de Serie A. De derby op leven en dood tussen AS Roma en Lazio is een prachtig toneel voor de nieuwe generatie Italianen in een week van rouw om de WK-ramp van de Azzurri, die voor het eerst sinds 1958 niet naar de mondiale eindronde gaan.

De Romeinse hoop van de Italiaanse toekomst

In landen die een dreun van zo'n formaat oplopen rijzen altijd dezelfde vragen. Is er een grote schoonmaak nodig op bestuurlijk vlak? Is het tijd voor vernieuwing? Is het tijd voor een nieuwe generatie? Dat weten we in Nederland inmiddels als de beste, maar vraag het ook aan Duitsland, waar een succesvolle ommezwaai werd gemaakt rond de eeuwwisseling, of aan Frankrijk, waar na elke mislukte eindronde de laatste decennia het publieke debat ontplofte.

Dat gebeurt ook in Italië, waar de 69-jarige bondscoach Giampiero Ventura plaats moest maken. Zijn opvolger wacht op het eerste oog een zware taak. Maar de belangrijkste vraag luidt: 'Is de aanwas van talent groot genoeg?' Het antwoord is ja. De vaderlandse competitie groeit weer naar topniveau toe, met een brede en competitieve (sub)top waarin de jonge garde al vroeg getest wordt.

Verdriet bij Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli en Gianluigi Buffon na de 0-0 tegen Zweden.
Verdriet bij Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli en Gianluigi Buffon na de 0-0 tegen Zweden.

Na het fiasco van de play-offs kan de blik in Italië weer op de Serie A, met zaterdag de Derby della Capitale als vlammend startschot en hoogtepunt van speelronde 13. Ook bij de burenruzie tussen AS Roma en Lazio kunnen de liefhebbers hun hart ophalen aan nieuwe, talentvolle namen. De pareltjes van de rivalen werden zelfs binnen een tijdsbestek van twee maanden geboren in Rome en wachten dit weekend hun vuurdoop in de verhitte slag om hun stad.

Die van AS Roma luistert naar de naam Lorenzo Pellegrini, die Kevin Strootman, aanvoerder van het Nederlands elftal, uit de ploeg dreigt te verdrijven. Het Romeinse jeugdproduct kwam in de zomer na twee jaar voor tien miljoen euro terug van Sassuolo, al jarenlang een perfecte tussenstop voor talenten, en blijkt een koopje. Pellegrini heeft bovendien als voordeel dat hij vorig seizoen bij Sassuolo onder de nieuwe Roma-coach Eusebio Di Francesco speelde.

De 21-jarige draait moeiteloos mee op het middenrif met Strootman, Radja Nainggolan en Daniele De Rossi. De routinier met de woeste baard maakt plaats bij het nationale elftal, Pellegrini speelde pas één interland. In de fatale interlandperiode bleef Pellegrini in Rome om zich voor te bereiden op zijn eerste Romeinse derby, waarin hij naar verwachting zij aan zij staat met zijn mentor.

Sinds 1994/95 zijn er 32 rode kaarten gevallen in de derby, meer dan in elk ander Serie A-affiche.
Sinds 1994/95 zijn er 32 rode kaarten gevallen in de derby, meer dan in elk ander Serie A-affiche.

De Rossi en Pellegrini strijden mogelijk tegen stadgenoot Alessandro Murgia. De middenvelder beleeft dit seizoen zijn doorbraak bij de rivaal. Lazio won in augustus tegen Juventus dankzij zijn late goal de Super Cup, een maand later maakte ook Arnhem kennis met de publiekslieveling, die scoorde bij de 2-3 zege op Vitesse in de Europa League.

Maar de derby is andere koek, ook voor de koele jongeling, wiens vader in zijn jeugd een stokje stak voor een plaats in de jeugd van Roma. Trainer Simone Inzaghi had Murgia al als puber onder zijn hoede en zal hem ook zaterdag vertrouwen influisteren. De 21-jarige jeugdinternational, door La Gazzetta dello Sport gedoopt tot 'Il baby preferito di Inzaghi', pikte vorig seizoen in de beker al enkele minuten mee tegen AS Roma, maar droomt van een grotere bijdrage.

Een heldenrol voor een plaatselijke blikvanger zou passend zijn. De derby van zaterdag kenmerkt zich immers ook door een gevoel van leegte, want halve heilige Francesco Totti is na tweeënhalf decennia niet meer van de partij. Zowel in de spijkerharde stadsderby als bij de Squadra Azzurra is de tijd aangebroken voor een nieuwe generatie prima donna's.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.