De Oranje-concurrenten: neemt de Turkse magiër van Milaan de jeugd bij de hand?

Reacties

Turkije is een van de sterkste tegenstanders waar het Nederlands elftal mee te maken krijgt in de kwalificatiereeks richting het WK in Qatar. Hoe gaat het met de Turkse nationale ploeg? Een blik op de Oranje-opponent.

De Oranje-concurrenten: neemt de Turkse magiër van Milaan de jeugd bij de hand?
© Pro Shots

Turkije zien we komende zomer terug op het EK en dat is het gevolg van de sterke prestaties in een kwalificatiepoule met onder meer Frankrijk en IJsland als tegenstanders. Onder bondscoach Senol Günes werd in die groep in tien duels slechts één keer verloren. Dat gebeurde op bezoek bij IJsland. In het Stade de France werd in oktober vorig jaar knap gelijkgespeeld tegen de wereldkampioen en bij dat duel met Frankrijk kwamen een paar van de grootste kwaliteiten goed aan het licht. Met name de ijzersterke defensie viel op.

Merih Demiral
In Parijs vormde Merih Demiral bij de wedstrijd tegen Frankrijk een centraal duo met Caglar Söyüncü (Leicester City), terwijl de Turkse bondscoach ook nog over topper in wording Ozan Kabak (Schalke 04) kan beschikken voor die positie. Juventus-verdediger Demiral is de voorbije seizoenen in de Serie A uitgegroeid tot een van de sterkste verdedigers in Italië. Na te hebben geïmponeerd bij Sassuolo werd hij in de zomer van 2019 door De Oude Dame opgepikt, zijn komst viel samen met die van Matthijs de Ligt. Samen met de Oranje-international moet Demiral uiteindelijk het verdedigingsduo van de toekomst gaan vormen in Turijn. Vorig seizoen speelde de Turkse mandekker De Ligt zelfs nog uit de basis, waarna de 22-jarige verdediger een kruisbandblessure opliep in de topper tegen AS Roma en zich terug moest knokken.

Poll (gesloten) Op welke plaats eindigt Oranje in zijn WK-kwalificatiegroep?
  • 66% 1ste (4.033 stemmen)
  • 23% 2de (1.422 stemmen)
  • 7% 3de (402 stemmen)
  • 4% 4de of lager (274 stemmen)

Hakan Çalhanoglu
Bij de renaissance van AC Milan gaat veel aandacht logischerwijs uit naar Zlatan Ibrahimovic. In de schaduw van de Zweed is Hakan Çalhanoglu opgestaan als een van de andere smaakmakers bij de huidige koploper van de Serie A. Niemand creëerde in de Italiaanse competitie dit seizoen per negentig minuten gemiddeld meer kansen dan de 26-jarige Turk. Het wringt wel bij Milan dat de club niet lang meer kan genieten van Çalhanoglu, die snel zijn bijna transfervrije status gaat verzilveren. De voormalige aanvallende middenvelder van onder meer Hamburger SV en Bayer Leverkusen wil zijn aflopende contract in Milaan niet verlengen en lijkt de stap te gaan zetten naar de Engelse top. Met name Manchester United zou grote interesse hebben in de 52-voudig international, die bij de nationale ploeg meestal als nummer 10 speelt.

Cengiz Ünder
Bij het Turkse aanvalsspel moeten de sterke afstandsschoten en steekpasses van Çalhanoglu als wapens in het idealplaatje gecombineerd worden met de dribbels en de snelheid van Cengiz Ünder. Laatstgenoemde is een van de blikvangers van de nieuwe generatie. De 23-jarige buitenspeler werd in 2017 voor iets meer dan veertien miljoen euro door AS Roma weggekocht bij Istanbul Basaksehir. In Rome ging hij de concurrentiestrijd aan met onder anderen Justin Kluivert, maar net als de Nederlander heeft Ünder inmiddels plaats moeten maken voor routine. Waar Kluivert verhuurd is aan RB Leipzig, is Ünder opgepikt door Leicester City. Bij de subtopper in de Premier League heeft hij nog geen vaste basisplaats af kunnen dwingen, maar het perspectief bij de nationale ploeg is rooskleuriger voor Ünder. Hij wordt door bondscoach Günes gezien als een van de grootste talenten binnen de nieuwe generatie, waar ook Feyenoorder Orkun Kökçü en Getafe-spits Enes Ünal (ex-FC Twente en NAC Breda) deel van uitmaken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.