De Oranje-concurrenten: het gevaar van de ijzersterke Noorse generatie

Reacties

Het Nederlands elftal heeft het op papier bepaald niet getroffen met Noorwegen als tegenstander uit pot drie. Een blik op de Noorse ploeg van bondscoach Staale Solbakken.

De Oranje-concurrenten: het gevaar van de ijzersterke Noorse generatie
© Pro Shots

Noorwegen liep kwalificatie voor het komende EK op het nippertje mis door in de play-offs te verliezen van Servië. De ploeg met onder anderen Ajacied Dusan Tadic was na verlenging te sterk voor de Noren, die daarvoor in de poulefase al waren afgetroefd door Spanje en Zweden. Het mislopen van het EK was een flinke tegenvaller voor de Noren, zeker omdat de verwachtingen de laatste jaren flink zijn gestegen door de progressie van de (mogelijk) bepalende spelers.

Bij Noorwegen kwamen de laatste tijd meerdere Eredivisie-spelers in actie. De grootste leverancier is AZ met Fredrik Midtsjø, Jonas Svensson en Hakon Evjen. Bij FC Groningen speelt spits Jørgen Strand Larsen en bij Vitesse staat middenvelder Sondre Tronstad onder contract.

Erling Haaland
De superspits van Borussia Dortmund is natuurlijk de blikvanger bij de Noorse ploeg. De twintigjarige spits staat dit seizoen alweer op tien goals na slechts acht Bundesliga-optredens en het lijkt erop dat dergelijke moyennes bij Haaland geen uitzondering zijn, we moeten er aan gaan wennen. Na te zijn doorgebroken bij Red Bull Salzburg maakte de aanvaller in september vorig jaar zijn debuut bij de nationale ploeg. Hij kwam nog wat aarzelend op gang in zijn interlandcarrière, maar is inmiddels helemaal los. In de vier Nations League-optredens scoorde hij dit seizoen liefst zes keer. In het 4-4-2-systeem van de Noren speelt voorin voormalig FC Groningen-speler Alexander Sørloth (RB Leipzig) regelmatig aan de zijde van Haaland, Joshua King (AFC Bournemouth) opstellen als tweede spits is een andere optie.

Poll (gesloten) Op welke plaats eindigt Oranje in zijn WK-kwalificatiegroep?
  • 66% 1ste (4.033 stemmen)
  • 23% 2de (1.422 stemmen)
  • 7% 3de (402 stemmen)
  • 4% 4de of lager (274 stemmen)

Martin Ødegaard
Op het middenveld is de klasse de laatste jaren ook flink toegenomen en dat heeft met name te maken met de stormachtige ontwikkeling van een van de toptalenten van Real Madrid. Ødegaard liet zijn kwaliteiten natuurlijk al in de Eredivisie zien, eerst op huurbasis bij SC Heerenveen en daarna als huurling bij Vitesse. De 21-jarige linkspoot zette vorig seizoen tijdens zijn uitleenperiode bij Real Sociedad grote stappen in zijn ontwikkeling en werd als smaakmaker van de Basken vorige zomer vervroegd teruggehaald door Real Madrid. Bij De Koninklijke beleeft de 25-voudig international een mindere fase, maar hij is daarin niet alleen in de Real-selectie. De vraag is wel op welke positie Ødegaard uiteindelijk basisspeler kan worden bij de Madrilenen. Bij de nationale ploeg speelt hij meestal als rechtermiddenvelder.

Jens Petter Hauge
Dit zou weleens de man op links kunnen worden bij de Noren. Jens Petter Hauge is een van de grote revelaties in het nieuwe Serie A-seizoen. Het aantrekken van de 21-jarige buitenspeler, die ook door SC Heerenveen werd begeerd, werd door criticasters in de voorbije transferperiode nog gezien als een gok van AC Milan. Het was wel een goedkope gok, want de grootmacht betaalde Bodø/Glimt slechts vijf miljoen euro voor Hauge. De Noor valt bij de Rossoneri vooral op door zijn onverschrokkenheid en de mix van snelheid en techniek. Hij heeft ogenschijnlijk amper aanpassingsproblemen en is niet bang zijn acties aan te gaan. Na twaalf optredens in de verschillende competities staat de teller al op zes goals en drie assists in het shirt van AC Milan. Hauge maakte in oktober zijn interlanddebuut.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.