De Ligt haalt opgelucht adem na moeizame zege Juventus

Juventus heeft zaterdag geen steek laten vallen in de achtste speelronde van de Serie A. De landskampioen maakte in de tweede helft het verschil tegen Bologna. In de slotfase kwam Matthijs de Ligt zeer goed weg. Bij Napoli was Arek Milik doorslaggevend.

Juventus
Juventus
2 - 1
Bologna
Bologna

Vlak voor de interlandperiode veroverde Juventus de koppositie in de Serie A door Internazionale met 1-2 opzij te zetten. Tegen Bologna moest trainer Maurizio Sarri het stellen zonder Aaron Ramsey, Douglas Costa, Mattia De Sciglio, Marko Pjaca, Giorgio Chiellini en Mario Mandzukic, maar door de breedte van de selectie stond er een meer dan representatief elftal in het Allianz Stadium. Daartoe behoorde ook De Ligt.

In de verrassend open eerste helft - Bologna bood zeer goed partij - opende Cristiano Ronaldo na negentien minuten de score met een hard schot. Voorafgaand aan het duel werd de 34-jarige Portugees nog geëerd omdat hij tijdens de interlandperiode zijn zevenhonderdste goal had geproduceerd. De jacht op treffer nummer achthonderd zette Ronaldo dus meteen al in.

Cristiano Ronaldo staat nu op 701 goals.

Bologna herstelde vrij snel het evenwicht. Danilo controleerde de bal fraai om Gianluigi Buffon vervolgens te kloppen met een fraaie pegel. Na de onderbreking speelde Juventus veel overtuigender. Het gaf minder ruimte weg en creëerde veel meer kansen. De 2-1 van Miralem Pjanic strookte volledig met het spelbeeld. De Bosniër sloeg nadat de Bologna-defensie de bal niet kon wegwerken. Juventus kreeg hierna tal van mogelijkheden op een derde treffer, maar de bezoekers bleven in de race. De Oude Dame kwam zelfs goed weg, toen Riccardo Orsolini een aardige mogelijkheid op de 2-2 onbenut liet.

Sowieso verliep de slotfase chaotisch; Juventus had maar in weinig fases echt de controle. Diep in de blessuretijd claimde Bologna een strafschop omdat De Ligt de bal bij het uitverdedigen ongelukkig op zijn elleboog kreeg. Tegen Internazionale ging de bal in een iets andere situatie met De Ligt nog op de stip. De VAR besloot echter niet in te grijpen, waardoor de verdediger opgelucht adem kon halen en Juventus drie punten kon bijschrijven.

Bij Bologna zaten Stefano Denswil en Jerdy Schouten de hele wedstrijd op de bank en ontbrak de geblesseerde Mitchell Dijks in de selectie. Trainer Sinisa Mihajlovic, die strijdt tegen leukemie, nam plaats in de dug-out. Juventus ontvangt dinsdag Lokomotiv Moskou in de Champions League en gaat volgende week zaterdag op bezoek bij Lecce in de Serie A.

Napoli
Napoli
2 - 0
Hellas Verona

Napoli liet eerder op de dag voor eigen publiek geen steek vallen tegen Hellas Verona. Met twee doelpunten nam Milik de volledige productie van de thuisploeg voor zijn rekening. Daarmee is de ex-Ajacied eindelijk van de nul af dit seizoen. Van een leien dakje ging het zeker niet voor Napoli, dat doelman Alex Meret dankbaar mocht zijn dat de bezoekers niet de score openden.

De formatie van Carlo Ancelotti was een stuk effectiever. In de 37ste minuut sloeg Milik van dichtbij toe na een aanval met hoofdrollen voor José Callejón en Fabián Ruiz. Halverwege de tweede helft maakte de Pool ook de 2-0, deze keer op aangeven van Lorenzo Insigne. In de slotfase was invaller Dries Mertens nog enkele keren dicht bij de derde treffer. Bij Hellas werd Sofyan Amrabat na 81 minuten gewisseld en bij de thuisploeg maakte Amin Younes plaats na 65 minuten. Napoli bekleedt de vierde plaats in de Serie A.