De Kuipers Index: Engelse uitblinkers met een fluit

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

De Kuipers Index: Engelse uitblinkers met een fluit

De Engelse arbiters Atkinson en Clattenburg bevestigden hun goede vorm, terwijl de Spanjaard Velasco Carballo - net als alle spelers bij Portugal-Kroatië - niet imponeerde. Benieuwd wat er met de twee Engelse scheidsrechters gaat gebeuren als de Engelse ploeg de kwartfinale haalt. Het zou zonde zijn ze naar huis te sturen, want ze horen zonder twijfel bij de besten.

Mark Clattenburg (Zwitserland-Polen) 7
Of het er dit jaar al van komt of dat hij nog even geduld moet hebben, is de vraag. Mark Clattenburg is zonder twijfel een potentiële finalescheidsrechter. Dit jaar mocht-ie al de FA Cup-finale en de Champions League-finale leiden, een eindstrijd op een EK of WK is een realistische optie voor de Brit. Clattenburg oogt relaxed. Hij kan heerlijk verongelijkt kijken als hij een speler toespreekt en hij loopt af en toe te zuchten en te puffen in het veld.

Clattenburgs grootste kwaliteiten zijn het kort volgen van het spel en zijn intentie de voordeelregel optimaal te benutten. Er moeten evenwel nog wat slordigheidjes uit. In de eerste helft werd Robert Lewandowski ten onrechte teruggefloten wegens buitenspel, de gele kaart voor Fabian Schär had ook rood kunnen zijn en een duidelijke handsbal van Granit Xhaka - waarna de Zwitsers de lat raakten – zag hij niet. Clattenburg liet verder zien niet snel onder de indruk te zijn van dreigend rumoer. Een lachje bij een ongelukkige botsing ten teken dat hij het allemaal niet zo erg vond, een parmantig sprintje om een opstootje in de kiem te smoren en penalty-smeekbedes nam hij ter kennisgeving aan.

Martin Atkinson (Wales-Noord-Ierland)   8                  
Logischer kon het eigenlijk niet: de tweede Battle of Britain tijdens dit EK kreeg een Britse scheidsrechter. En prompt onderstreepte Martin Atkinson (foto) dat hij tot de beste scheidsrechters van Europa behoort en heel ver kan komen in Frankrijk, mits Engeland dat uiteraard níét doet. De 45-jarige politieman uit Bradford leidde de voetbaltechnisch armzalige wedstrijd in Parijs op typisch Britse wijze: hij liet relatief veel toe, floot alleen als het nodig was, beoordeelde doorgaans goed wat een overtreding was en wat niet, en trok niet te veel gele kaarten. Desondanks hield hij dankzij zijn rust en duidelijkheid het duel in zijn greep.

Er was wel eens verbale weerstand tegen zijn beslissingen, maar die smoorde Atkinson al snel in de kiem, zonder overspannen tekeer te gaan. De wijze waarop hij de clash tussen Wales en Noord-Ierland arbitreerde, kwam het tempo en de mannelijkheid in de wedstrijd ten goede. Dat de spelers van beide ploegen amper een fatsoenlijke aanval wisten op te zetten, was Atkinson niet aan te rekenen. Hooguit een enkel schoonheidsfoutje.

Carlos Velasco Carballo (Kroatië-Portugal)            5,5
Het leek zo’n mooi affiche, maar Kroatië-Portugal werd een hemeltergend schouwspel. Zelden gezien: een duel tussen twee potentiële topteams die in negentig minuten geen van beiden erin slagen een bal tussen de palen te krijgen. Nu is een scheidsrechter niet eindverantwoordelijk voor de amusementswaarde van een voetbalwedstrijd, alleen werkte Carlos Velasco Carballo er ook niet aan mee die te verhogen. De Spanjaard floot voor vrijwel elk wissewasje en voornamelijk in het voordeel van de verdedigende partij. Daar liet hij het echter bij, pas in de 78ste minuut trok de arbiter voor het eerst een gele kaart, voor William Carvalho.

Echter zagen hij en zijn assistenten twee schandalige Portugese overtredingen over het hoofd. Zowel José Fonte als Renato Sanches ging op een been van een op de grond liggende tegenstander staan, respectievelijk Ivan Rakitic en Luka Modric. Beide daders hadden rood verdiend en dat zou de kansen voor Portugal aanzienlijk hebben verkleind, maar de rechtvaardigheid in het voetbal was weer eens ver te zoeken. De ploeg die het minst wilde en durfde, werd op de valreep nog beloond ook.

Deed Velasco Carballo dan álles fout? Nee, want volgens het spelregelboekje had hij het vaak bij het rechte eind. En hij gaf terecht geen strafschop aan Nani, toen die na een stevig duel met Domagoj Vida weer eens theatraal naar de grond ging en greep naar een lichaamsdeel waaraan hij helemaal niet was geraakt. Door Velasco Carballo’s veilige manier van fluiten liep de wedstrijd bovendien nooit echt uit de hand, wat op zich de taak van de scheidsrechter is. Alleen werd het ook ruim 110 minuten geen moment leuk. Uiteindelijk verloren niet alleen de Kroaten, maar ook de miljoenen tv-kijkers over de hele wereld.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (2 duels)
2. Martin Atkinson (Eng) 8,0 (3 duels)
Björn Kuipers 8,0 (2 duels)
4. Mark Clattenburg (Eng) 7,33 (3 duels)
5. Felix Brych (Dui) 7,25 (2 duels)
  Jonas Eriksson (Zwe) 7,25 (2 duels)
  Clément Turpin (Fra) 7,25 (2 duels)
8. William Collum (Sch) 6,75 (2 duels)
  Milorad Mazic (Ser) 6,75 (2 duels)
  Sergey Karasev (Rus) 6,75 (2 duels)
11. Szymon Marciniak (Pol) 6,25 (2 duels)
  Svein Oddvar Moen (Noo) 6,25 (2 duels)
13. Viktor Kassai (Hon) 6,0 (2 duels)
  Damir Skomina (Slv) 6,0 (2 duels)
  Pavel Královec (Tsj) 6,0 (2 duels)
16. Carlos Velasco Carballo (Spa) 5,83 (3 duels)
17. Cüneyt Çakir (Tur) 5,75 (2 duels)
18. Ovidiu Hategan (Roe) 5,0 (2 duels)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.