De Jong, Simons en rode kaart helpen PSV aan makkie richting Rangers

Na de 4-1 zege op FC Emmen in de eerste speelronde heeft PSV weer in een doelpuntrijke wedstrijd gewonnen. Go Ahead Eagles stribbelde zaterdagavond kort tegen voor eigen publiek, maar kon weinig meer uitrichten na een rode kaart.

Go Ahead Eagles
2 - 5
PSV
PSV

Met de wedstrijd, inclusief verlenging, tegen AS Monaco in de benen koos trainer Ruud van Nistelrooij voor enkele frisse spelers in zijn basisopstelling. Fredrik Oppegard, Xavi Simons, Richard Ledezma en Johan Bakayoko startten, wat ten koste ging van onder anderen Joey Veerman en Guus Til.

De wisselingen deerden PSV niet, want al in de derde minuut was het raak in Deventer. Luuk de Jong gaf een vervolg aan zijn cruciale rol tegen Monaco door de openingstreffer binnen te koppen op aangeven van Cody Gakpo. De Jong tekende in De Adelaarshorst voor zijn 136ste Eredivisie-goal, 55 daarvan maakte hij met het hoofd.

Go Ahead deed binnen het kwartier via Isac Lidberg wat terug, maar daarna verslechterden de kansen op een positief resultaat. Mats Deijl gleed vijftien minuten voor rust van achteren op de enkel van Ledezma, die na een lange blessurebehandeling het veld moest verlaten. Deijl volgde de middenvelder, maar dan wel met rood op zak.

Het duurde tot aan de extra tijd van de eerste helft voordat PSV profiteerde, maar dat leverde wel twee doelpunten op. Xavi Simons maakte vanuit de rebound – De Jong raakte de lat – zijn eerste doelpunt in de Eredivisie en Armando Obispo kopte de 1-3 binnen uit een voorzet.

Voor Van Nistelrooij was dit het signaal om Gakpo en De Jong te wisselen in de tweede helft, om de belangrijke aanvallers wat extra rust te geven. Komende dinsdag staat namelijk de eerste wedstrijd tegen Rangers FC op het programma. Tegen de Schotten is de inzet een plek in de groepsfase van de Champions League.

Het was snikheet in Deventer, maar na de 1-2 kregen de spelers van PSV wat verkoeling.

Zonder Gakpo en De Jong moest het gevaar van anderen komen, Bakayoko kwam in de tweede helft als eerste dicht bij een doelpunt. De bal bleef na zijn schot via de onderkant van de lat en de grond in het veld. Een kwartier voor tijd gooide Simons met zijn tweede goal de wedstrijd op slot, hoewel Oliver Edvardsen nog een mooi moment beleefde. Ook hij maakte zijn eerste Eredivisie-doelpunt in zijn carrière, maar zijn goal had weinig extra waarde voor Go Ahead. Via de ingevallen Joey Veerman viel in de slotfase ook nog de zevende goal in Deventer.

Voor PSV kan de focus nu volledig op het tweeluik met Rangers gericht worden. De wedstrijd tegen FC Volendam in speelronde 3 van de Eredivisie is immers doorgeschoven naar eind augustus. Zo krijgt PSV een volle week om zich voor te bereiden op de returnwedstrijd tegen Rangers. Go Ahead komt volgende week uiteraard wel in actie, er wordt een uitwedstrijd tegen FC Groningen gespeeld.