De Jong over puntenaftrek-suggestie van Grapperhaus: 'Daar gaat hij niet over'

Reacties

Ferd Grapperhaus dreigde onlangs met puntenaftrek voor clubs die de veiligheid in hun stadion niet op orde hebben. Jan de Jong, directeur Eredivisie CV, gaat daar fel tegenin. 'Daar gaat hij nou net niet over', zei hij in Goedemorgen Eredivisie van ESPN.

De Jong over puntenaftrek-suggestie van Grapperhaus: 'Daar gaat hij niet over'

'Er is onafhankelijke tuchtrechtspraak in Nederland en die bepalen uiteindelijk de sanctie. In de brief aan de Tweede Kamer van afgelopen vrijdag (van twaalf kantjes), staat geen woord over puntaftrek. Hij mag dat vinden, dat is zijn goed recht. Maar hij heeft het niet richting de kamer gebracht, omdat de politiek daar niet over gaat. Het is een vrijblijvende uitspraak die goed scoort, waarvan hij denkt: ik zal even mijn stempel erop drukken. Maar gelukkig gaat het voetbal daar zelf over.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voetbalwet
Aan de wetgeving in Nederland ligt het volgens De Jong niet. 'Nederland heeft één van de strengste voetbalwetten rondom vandalisme van Europa. Die wet is niet heel veel anders dan in Engeland. Ze hebben alleen geen agenten die de meldingsplicht kunnen controleren. Er is nu een brief naar de Tweede Kamer gegaan waarin staat dat de politie het niet meer hoeft te doen, maar dat het straks digitaal gaat', doelde De Jong onder andere op digitale gezichtsherkenning en een speciale app.

Stoer
De Jong haalde ook uit naar de voetbalsupporters, die dit weekend stadions binnendrongen. 'We hebben anderhalf jaar ongelofelijk ons best gedaan om weer met volle stadions te kunnen spelen. Dan is de competitie weer begonnen met volle stadions, misdragen de supporters zich. En nu doe je dit. Als je nu echt van je clubje houdt, en ik geloof best dat er diepe liefde zit, dan maak je nu toch alleen maar dingen stuk? Wat zijn we nu aan het doen, jongens? Ik vind het ook enorm laf om dan met een capuchon en mondkapjes aan te komen. Als je dan zo stoer bent, laat dan je gezicht zien! En wat helemaal niet kan is, dat je je eigen voetbalveld opgaat.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.