De Jong knikkert aanstaand werkgever Cambuur uit play-offs

Reacties

De Graafschap heeft de eerste stap richting handhaving in de Eredivisie gezet, door in de halve finale van de play-offs om promotie/degradatie af te rekenen met SC Cambuur. Voor de Doetinchemmers staat er nu nog een allesbeslissend tweeluik met Sparta Rotterdam op het programma, met grote dank aan Charlison Benschop.

De Jong knikkert aanstaand werkgever Cambuur uit play-offs
De Graafschap
De Graafschap
2 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

In het heenduel in Friesland speelde De Graafschap bijna de hele tweede helft met een man meer, na een rode kaart voor Cambuur-verdediger Emmanuel Mbende. Desondanks bleven De Superboeren daar steken op 1-1. Grote man aan Friese zijde was toen doelman Xavier Mous, die vrijwel onpasseerbaar was en zijn ploeg behoedde voor een nederlaag. Hoewel Cambuur woensdag op De Vijverberg prima voor de dag kwam, slaagde de goalie daar dit keer niet in. Niet in de laatste plaats omdat de in de basis teruggekeerde Benschop het vizier op scherp had staan.

Op een eerste poging van Youssef El Jebli kon Mous nog wel knap redding brengen, maar daarna moest hij tweemaal het hoofd buigen voor Benschop. Eerst knikte hij een heerlijk aangesneden vrije trap van El Jebli in de verre hoek voor 1-0, daarna beleefde Cambuur een déjà vu. Net zoals in het duel in Leeuwarden kreeg De Graafschap een strafschop na hands in de zestien van een Cambuur-speler. Zondag wist Mous de pingel van Fabian Serrarens nog te stoppen, nu was hij kansloos op de feilloze inzet van Benschop.

Charlison Benschop (nummer 35) viert zijn rake penalty: 2-0 voor De Graafschap.
Charlison Benschop (nummer 35) viert zijn rake penalty: 2-0 voor De Graafschap.

Daarmee toonde de sinds de winterstop van FC Ingolstadt 04 gehuurde spits zijn waarde. In Leeuwarden viel hij pas in de 66ste minuut in, hetgeen alles te maken had met zijn fysieke gesteldheid. De ervaren Benschop kampt met kleine pijntjes, en dus was negentig minuten voetballen op het verouderde Cambuur-kunstgras geen optie. Met zijn dubbeslag voor rust was hij bij zijn basis-rentree goud waard, al bracht hij hij de thuisploeg daarmee nog niet in veilige haven.

Onbegrijpelijke misser
Cambuur - dat voor rust al de paal had geraakt via Nigel Robertha - was kort ná die pauze namelijk bijzonder dicht bij de aansluitingstreffer. Matthew Steenvoorden kopte de bal uit een indraaiende vrije trap precies in de loop van de halverwege ingevallen Kevin van Kippersluis, maar op drie meter van het het doel ramde hij de bal naast. Ook na die onbegrijpelijke misser bleef Cambuur enthousiast op zoek gaan naar dat belangrijke doelpunt.

In de enerverende tweede helft waren er ook aan de andere kant genoeg mogelijkheden. Leeroy Owusu stuitte op Mous, waar hij de bal eigenlijk breed had moeten leggen op ploeggenoot Delano Burgzorg, en invaller Javier Vet mikte van afstand nét naast. Toch was het vooral Cambuur dat aanspraak maakte op een doelpunt, maar langzaam maar zeker vloeiden de krachten (en daarmee ook de hoop op een goed resultaat) weg.

Door de 2-0 overwinning heeft De Graafschap-trainer Henk de Jong zich met zijn ploeg geplaatst voor de finale van de play-offs, hij schakelt daarmee wel de ploeg uit waar hij komend seizoen aan de slag gaat. Komende zaterdag gaan de Doetinchemmers op bezoek bij Sparta, dat ook woensdagavond te sterk was voor TOP Oss. Dinsdag wordt de return op De Vijverberg gespeeld. De winnaar van die tweestrijd speelt volgend seizoen in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.