Cambuur-doelman Mous frustreert De Graafschap op turbulente avond

De Graafschap is in het eerste play-offduel op bezoek bij SC Cambuur niet verder gekomen dan een gelijkspel. Cambuur-doelman Xavier Mous was met talloze reddingen de gevierde man in Leeuwarden.

SC Cambuur
SC Cambuur
1 - 1
De Graafschap

Het play-offduel tussen SC Cambuur en De Graafschap was er vanzelfsprekend een waarbij de aandacht uitging naar De Graafschap-coach Henk de Jong, volgend seizoen coach in Leeuwarden. 'Wat moet ik dan?', vroeg De Jong zich voor aanvang van de wedstrijd af voor de camera's van FOX Sports. Daarmee reageerde De Jong op de vraag of hij nog had getwijfeld om op de bank plaats te nemen. 'Ik heb één hart en dat is De Graafschap. De beste ploeg wint en als wij dat zijn, zal niemand hier raar tegen me doen', maakte De Jong duidelijk.

De eerste kansen waren voor de huidige ploeg van De Jong: De Graafschap. Furdjel Narsingh, die afgelopen zomer transfervrij de overstap maakte van SC Cambuur naar De Graafschap, stuitte op doelman Xavier Mous, die daarna ook een schitterende redding verrichtte op een kopbal van Javier Vet. Het was het startsein van een vermakelijke wedstrijd waarbij de formatie uit Leeuwarden op voorsprong dacht te komen. Nigel Robertha stifte de bal fraai achter Nigel Bertrams, maar de vlag was al omhoog: buitenspel.

Vervolgens was het aan de andere kant wel raak. Narsingh werd middels een fraai steekpass van Youssef El Jebli op Mous af gestuurd. De oud-speler van SC Cambuur bleef koel en stifte de 0-1 binnen tegen zijn voormalige werkgever. Juichen deed hij niet. Iets wat Robin Maulun twee minuten later aan de andere kant wél deed. De Fransman kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied van Robertha en ramde de bal zeer fraai in de verre hoek binnen: 1-1, tevens de ruststand.

Xavier Mous maant het Cambuur-publiek tot kalmte nadat het spel tijdelijk werd stilgelegd.

Commotie
In de tweede helft ontstond er veel commotie in Leeuwarden. Eerste aanleiding daarvoor was een rode kaart van Emmanuel Mbende, twee minuten na rust. Na een duel met Fabian Serrarens viel Mbende op de grond waarna de Cambuur-verdediger zijn noppen in de kuit van Serrarens zette. Arbiter Jeroen Manschot was onverbiddelijk: rode kaart, een beslissing die niet gecorrigeerd werd door de VAR.

Hoewel Robertha nog een gigantische kopkans kreeg, was het toch vooral De Graafschap dat tegen tien man de 1-2 rook. Mous hield zijn ploeg op de been met geweldige reddingen op onder meer een schot van Nabil Bahoui. De belangrijkste redding was er echter bij een penalty van Serrarens. Die mocht de De Graafschap-spits nemen, omdat Issa Kallon de bal op de hand had gekregen bij een voorzet van Leeroy Owusu. Een beslissing die Manschot veel spreekkoren opleverde. De scheidsrechter staakte daarom eventjes de wedstrijd, ook omdat er volop bier en aanstekers gegooid werden. Het bleek Serrarens teveel af te leiden en hij zag zijn poging gekeerd worden door Mous, die ook in het vervolg de grote sta-in-de-weg bleek.

De Graafschap bleef in een zeer spannende wedstrijd maar jagen op de overwinning, maar die kwam er niet meer. Schoten van onder meer Charlison Benschop en Owusu misten het doel nipt. Wie woensdag dus wint in de return in Doetinchem gaat door naar de volgende ronde van de play-offs.