De Huntelaar-garantie: stel hem op en hij scoort in De Klassieker

Reacties

Het is nog de vraag of Klaas Jan Huntelaar aan de aftrap verschijnt in De Klassieker, maar gezien de statistieken zou Ajax-trainer Erik ten Hag er goed aan doen de 36-jarige spits op te stellen tegen Feyenoord. Huntelaar is namelijk een garantie voor doelpunten tegen de Rotterdammers.

De Huntelaar-garantie: stel hem op en hij scoort in De Klassieker
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Sterker nog, deze eeuw scoorde geen enkele Ajacied zo vaak tegen Feyenoord als Huntelaar. In negen Klassiekers was het acht keer raak. Het levert hem op de topscorerlijst aller tijden de vierde plaats op, achter Sjaak Swart (veertien goals), Ruud Geels (10) en Jari Litmanen (9) en vóór Marco van Basten en Johan Cruijff (allebei 7). Als we de wedstrijden uit de play-offs in het seizoen 2005/06 meenemen, staat de teller zelfs al op tien goals.

Dat Huntelaar scoort voor Ajax tegen Feyenoord is dan ook bijna een wetmatigheid. In de negen Klassiekers (inclusief die in de bovengenoemde play-offs) waarin hij in basis begon, was hij er in liefst acht trefzeker. Alleen op 11 november 2007 was dat niet zo toen het 2-2 werd in De Kuip. Wel stond de man die dat seizoen 33 keer scoorde in de Eredivisie en dus topscorer werd, aan de basis van de 1-1 van Dennis Rommedahl.

Klaas Jan Huntelaar tijdens zijn eerste Klassieker in februari 2006, als Ajax ondanks een doelpunt van de winteraankoop met 3-2 verliest.
© Pro Shots
Klaas Jan Huntelaar tijdens zijn eerste Klassieker in februari 2006, als Ajax ondanks een doelpunt van de winteraankoop met 3-2 verliest.

Maar verder was het dus altijd raak als Huntelaar aan de aftrap verscheen in De Klassieker. Op 5 februari 2006 maakte hij nota bene zijn eerste competitiegoal namens Ajax tegen Feyenoord nadat hij in januari was overgekomen van SC Heerenveen. Hoewel de treffer in de negentigste minuut te laat was om een 3-2 nederlaag te voorkomen (dat verlies resulteerde zelfs in een dvd), was het een voorbode van wat komen ging.

In april nam Ajax immers al revanche door Feyenoord uit te schakelen in de play-offs om Europees voetbal en uiteindelijk zelf het Champions League-ticket te grijpen. In Amsterdam werd het 3-0, in Rotterdam 2-4, beide keren was Huntelaar trefzeker. En ja, ook later dat jaar in oktober kreeg The Hunter De Kuip weer stil. Voor rust was het al twee keer raak, beide keren op aangeven van Kenneth Perez, die na rust de score opvoerde naar 0-4.

Terugblik op vier Klassiekers: Feyenoord wil prestatie uit 2005 evenaren

In de tweede Klassieker van het seizoen 2006/07 werd Huntelaar gepasseerd door trainer Henk ten Cate, die de voorkeur gaf aan een voorhoede met Ryan Babel en Leonardo. Het pakte goed uit getuige een 4-1 zege. In februari 2008 pakte de spits de draad echter weer op door in De Arena twee van de drie goals voor zijn rekening te nemen (3-0). En ook in zijn laatste Klassieker voordat hij in januari 2009 naar Real Madrid vertrok was het raak.

Feyenoord kwam de zesde Klassieker-treffer van Huntelaar in september 2008 te boven dankzij de late gelijkmaker van Jon Dahl Tomasson (2-2). Negen jaar later betekende het openingsdoelpunt in oktober 2017 van de eerder dat jaar bij Ajax teruggekeerde aanvaller echter de opmaat voor een klinkende 1-4 zege in Rotterdam. En ook zijn tweede Klassieker sinds zijn terugkeer, in januari 2018, was een succes: zijn 2-0 betekende de eindstand.

Klaas Jan Huntelaar scoort op 21 september in De Kuip, zijn laatste Klassieker in zijn eerste periode bij Ajax.
© Pro Shots
Klaas Jan Huntelaar scoort op 21 september in De Kuip, zijn laatste Klassieker in zijn eerste periode bij Ajax.

Het was nota bene de eerste wedstrijd van Ten Hag als trainer van Ajax, maar meteen de laatste keer dat Huntelaar een basisplaats kreeg in een Klassieker. Afgelopen seizoen moest de nummer 9 het in de Eredivisie (3-0 in Amsterdam, 6-2 in Rotterdam) doen met een rol als invaller voor Kasper Dolberg, terwijl hij in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi helemaal niet in actie kwam. Dusan Tadic begon in de basis, Dolberg viel in.

De Deen is inmiddels vertrokken en Huntelaar krijgt zo af en toe een basisplaats in de Eredivisie, waarin hij dit seizoen eens per 86 minuten scoort. In de topper tegen PSV en de drie eerste Champions League-duels van Ajax was het echter steevast Tadic die in de punt van de aanval begon. En dus is de vraag welke rol er zondag is weggelegd voor de 36-jarige routinier: basisspeler of pinchhitter? De statistieken zijn duidelijk. Zal Ten Hag ernaar luisteren?

Meeste competitiegoals namens Ajax tegen Feyenoord

Speler Wedstrijden Doelpunten
Sjaak Swart 28 14
Ruud Geels 8 10
Jari Litmanen 8 9
Klaas Jan Huntelaar 9 8
Marco van Basten 8 7
Johan Cruijff 20 7

De twee doelpunten die Huntelaar in de play-offs van het seizoen 2005/06 maakte zijn in deze tabel dus niet meegerekend.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.