De Graafschap vergroot spanning onderin met zwaarbevochten punt in derby

Eredivisie-hekkensluiter De Graafschap heeft het veelbewogen kalenderjaar 2018 afgesloten met een bescheiden succesje. Het hield Vitesse in een zeer vermakelijke Gelderse streekderby thuis op een gelijkspel. Daardoor blijft de spanning in het rechterrijtje om te snijden.

De Graafschap
2 - 2
Vitesse
Vitesse

De aartsrivaal van Vitesse is van oudsher natuurlijk NEC, maar nu de Nijmegenaren in de Keuken Kampioen Divisie spelen en De Graafschap juist op het hoogste niveau, is het treffen tussen de Arnhemmers en Doetinchemmers de enige echte Gelderse streekderby in de Eredivisie. Dat die sentimenten wel degelijk een rol spelen werd al na tien seconden duidelijk, toen Alexander Büttner bij de zijlijn Furdjel Narsingh op een pittige charge trakteerde.

Het was de inleiding van een onstuimige eerste helft, waarin de eerste grote kans voor Vitesse was. De mee opgekomen rechtsback Vyacheslav Karavaev stuitte met zijn schuiver echter op De Graafschap-goalie Agil Etemadi, die nog altijd de geblesseerde Hidde Jurjus vervangt. Waar de goalie vorige week op bezoek bij Ajax ook al een paar vroege reddingen had, maar vervolgens liefst acht keer moest vissen, kon hij zondagmiddag kort na zijn save juichen.

Na amper elf minuten zag hij namelijk hoe De Graafschap aan de overkant van het veld de score opende. Frank Olijve kreeg de bal ingespeeld op het middenveld, kon tot zijn eigen verbazing ongehinderd de zestienmeter in dribbelen, waarna hij met een heerlijke knal in de verre hoek voor 1-0 zorgde. Niet veel later was Rasmus Thelander met het hoofd (paal) dicht bij de gelijkmaker, terwijl Jordy Tutuarima (voorlangs) en Narsingh (redding Eduardo) de Doetinchemse voorsprong hadden kunnen verdubbelen.

Frank Olijve (rechts) wordt gefeliciteerd na zijn mooie 1-0.

De Graafschap leek het rustsignaal te halen met een voorsprong, maar kreeg vlak voor die pauze het deksel op de neus. Tutuarima kopte een voorzet precies in de voeten van Martin Ødegaard, die de bal met links in één keer in de korte hoek ramde. Midweeks was de Noor in het bekerduel met Kozakken Boys (1-2 winst) al de reddende engel door in de blessuretijd de winnende treffer te maken, vorige week (2-1 winst op VVV-Venlo) scoorde hij in de competitie ook al.

De thuisploeg moest in de tweede helft dus opnieuw beginnen, maar deed dat vol enthousiasme. Na wat halve kansen leverde dat ook een nieuwe voorsprong op. Waar Narsingh voor de pauze één-op-één met de keeper nog faalde, schoot hij de bal bij zijn tweede poging koeltjes voorbij Eduardo. Maar ook die 2-1 bracht geen opluchting. De Graafschap-verdediger Ted van de Pavert liet zich een paar minuten na die goal kinderlijk eenvoudig uitspelen door tegenstander Matús Bero, die vanaf rechts naar binnen trok en de bal met zijn linkervoet prachtig achter Etemadi schoot: 2-2.

In de slotfase gingen beide ploegen nog op jacht naar de overwinning. Namens de bezoekers raakte Bryan Linssen de lat, De Graafschap-invaller Delano Burgzorg wipte de bal in kansrijke positie voorlangs. Vooral bij de thuisploeg vloeiden de krachten echter behoorlijk weg, al waren de Superboeren via de eveneens ingevallen Jordy Thomassen nog een laatste keer dicht bij de 3-2. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor er na de winterstop een spannende ontknoping lonkt in het rechterrijtje van de Eredivisie: het gat tussen hekkensluiter De Graafschap en nummer negen Fortuna Sittard is slechts acht punten.