Ajax moet uitkijken voor Kerk, Feyenoord op gehaat Haags kunstgras

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Ajax sluit het jaar af met de altijd beladen uitwedstrijd tegen FC Utrecht, terwijl Feyenoord afreist naar provinciegenoot ADO Den Haag. Onderin strijden De Graafschap en FC Emmen voor de punten. 

Ajax moet uitkijken voor Kerk, Feyenoord op gehaat Haags kunstgras

FC Utrecht - Ajax

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Ajax is sinds de enige nederlaag van het seizoen op bezoek bij PSV (3-0) van 23 september bezig aan een foutloze reeks in de Eredivisie. De 8-0 zege op De Graafschap van afgelopen zondag was de tiende competitiezege op rij, waardoor de ploeg van Erik ten Hag in doelsaldo gelijk kwam met koploper PSV (deze speelronde niet meegerekend).

• FC Utrecht is bezig aan een enorme opmars in de Eredivisie. Na zeven speelronden stonden de Domstedelingen nog zestiende. Daar kreeg de ploeg van Dick Advocaat de smaak te pakken, met zeven overwinningen, een gelijkspel en slechts een nederlaag als resultaat. Daardoor kan Utrecht als nummer vier de winterstop in gaan.

• Alleen David Neres (96) kwam tot meer succesvolle dribbels in de Eredivisie in 2018 dan Gyrano Kerk (95), terwijl slechts twee veldspelers dit Eredivisie-seizoen vaker het balbezit heroverden dan Joris van Overeem (126), die minstens 34 balheroveringen meer noteerde dan iedere andere FC Utrecht-speler.

Historie

• FC Utrecht verloor slechts één van de laatste negen thuisduels met Ajax in de Eredivisie (W4, G4) en hield in vijf van deze negen ontmoetingen de nul.

'Qua strijdlust heeft FC Utrecht vaak meer kwaliteit dan Ajax'

• Ajax heeft dit decennium dertig punten verloren tegen FC Utrecht in de Eredivisie (W5, G6, V6), minimaal vier meer dan tegen elk ander team.

• Lasse Schöne kan zijn 326ste Eredivisie-wedstrijd spelen en daarmee Kenneth Perez voorbijstreven als de speler met de vier-na-meeste Eredivisie-duels voor een buitenlander (Hans Vonk 433, Jan Heintze 395, Gabor Babos 377, Earnie Stewart (357).

De laatste vijf Eredivisie-edities van FC Utrecht - Ajax:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-1
2014/15 1-1
2015/16 1-0
2016/17 0-1
2017/18 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

ADO Den Haag - Feyenoord

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

• Feyenoord moet zich in Den Haag herstellen van de eerste thuisnederlaag van het seizoen tegen Fortuna Sittard. De Rotterdammers, die als nummer drie de winterstop zullen ingaan, wonnen slechts drie van de eerste zeven uitwedstrijden in de Eredivisie. De laatste keer dateert echter van 28 oktober: De Klassieker tegen Ajax (3-0). 

• ADO Den Haag is los van de uitwedstrijd tegen Ajax (5-1 nederlaag) bezig aan een prima serie van vier duels waarin het zeven punten pakte, maar het is wel al even geleden dat de ploeg van Fons Groenendijk op eigen veld won: op 6 oktober tegen FC Groningen (1-0). Daarna leverden de thuisduels met NAC Breda (1-1), AZ (0-1) en De Graafschap (0-0) slechts twee punten op voor de club die voorafgaand aan deze speelronde elfde stond.

• Sinds ADO Den Haag overstapte op kunstgras (seizoen 2013/14) hielden ADO en Feyenoord elkaar precies in evenwicht in Eredivisie-duels in Den Haag (W2, G1, V2, allebei zes doelpunten).

Historie

• Feyenoord is ongeslagen in de laatste zeven ontmoetingen met ADO Den Haag in alle competities (W6, G1) en scoorde in deze reeks gemiddeld drie keer per wedstrijd (21 goals in totaal).

• Nicolai Jørgensen mist de wedstrijd in Den Haag door een blessure. Extra balen voor de spits, want hij had op gelijke hoogte kunnen komen met Mario Been en Dirk Kuijt. Been en Kuijt scoorden namens Feyenoord zeven keer in wedstrijden tegen ADO, Jørgensen staat op zes.

'Natuurlijk maakt het winnen van de beker het seizoen niet goed voor Feyenoord'

De laatste vijf Eredivisie-edities van ADO Den Haag - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-2
2014/15 0-1
2015/16 1-0
2016/17 0-1
2017/18 2-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Graafschap - Vitesse

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Levert de magie van De Vijverberg vlak voor de winterstop nog de broodnodige punten op voor De Graafschap? De ploeg van Henk de Jong ging vorige week met harde cijfers onderuit tegen Ajax en vindt zichzelf terug op de laatste plaats in de Eredivisie. Negen van de elf punten vergaarden De Superboeren echter in thuisduels. Een hoopgevende statistiek.

• Vitesse op zijn beurt verloor vier van de acht uitwedstrijden in competitieverband. Twee weken geleden ging het nog mis tegen de toenmalige hekkensluiter NAC Breda (2-1), mede door een gemiste Panenka van Navarone Foor. De Arnhemmers doen desondanks mee om de titel als best of the rest en kunnen bij een overwinning zelfs nog gelijk komen met FC Utrecht, na speelronde zestien de nummer vier.

• De Graafschap is dit Eredivisie-seizoen zowel de ploeg die het korst op voorsprong stond (141 speelminuten) als de ploeg die het langst tegen een achterstand aankeek (635 speelminuten).

Historie

• Vitesse won zestig procent van de Eredivisie-duels met De Graafschap (W18, G7, V5), het hoogste winstpercentage van de Arnhemmers tegen huidige Eredivisie-tegenstanders.

• De Graafschap kwam in de laatste vijf Eredivisie-duels met Vitesse tot slechts twee doelpunten, die allebei werden gemaakt in de meest recente ontmoeting (2-2 op 21 februari 2016).

De laatste vijf Eredivisie-edities van De Graafschap - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2007/08 0-3
2008/09 1-0
2010/11 1-1
2011/12 0-1
2015/16 2-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Emmen - Willem II 

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• De wedstrijd tegen Willem II is voor FC Emmen de laatste kans van 2018 om de tweede thuisoverwinning in de Eredivisie-historie te boeken. Op 10 november was NAC Breda de allereerste ploeg die eraan moest geloven op De Oude Meerdijk. In de zeven overige duels moest de ploeg van trainer Dick Lukkien, voorafgaand aan deze speelronde de nummer twaalf, zich tevreden met drie punten (G3, W4).

• Willem II verzamelde na zestien wedstrijden welgeteld een punt minder dan het gepromoveerde Emmen en moet na de afstraffingen op eigen veld tegen SC Heerenveen (1-5) en ADO Den Haag (0-3) weer eens punten pakken om niet chagrijnig aan de feestdagen te beginnen. De Tilburgers verzamelden elf van hun zestien punten in uitwedstrijden en mogen dus hopen op een goed uiteinde.

• Willem II won dit seizoen nog niet van een promovendus (G1, V1), de laatste keer dat dit de Tricolores minimaal drie keer op rij overkwam binnen één seizoen was in het seizoen 2010/11 (4 - G1, V3).

Historie

• FC Emmen won één van de voorgaande negen ontmoetingen met Willem II in alle competities (G2, V6): op 5 oktober 2013 werd het 1-0 voor de Emmenaren tegen de Tilburgers.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen FC Emmen en Willem II:

Niet van toepassing.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Emanuelson over Wedstrijd van het Jaar: 'Ik denk niet dat Ajax is geschrokken'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.