De Graafschap heeft vrijdagavond genoegen moeten nemen met een punt op bezoek bij Roda JC Kerkrade. Daardoor is de club de koppositie kwijtgeraakt. NAC Breda profiteerde immers via een nieuwe ontsnapping.

Roda JC Kerkrade
1 - 1
De Graafschap

De Graafschap kon in de achtste speelronde al beslag leggen op de eerste periodetitel. Allereerst diende gewonnen te worden van Roda JC. Aan de noodzakelijke voorwaarde leek makkelijk te worden voldaan. In Limburg kwamen De Superboeren zonder bovenmatige inspanningen aan een voorsprong via Javier Vet. Maar in de tweede helft keerden de kansen. Roda JC, dat gebukt gaat onder spanning rond de overname, kwam na ruim een uur via Ike Ugbo langszij. Die goal maakte de Mexicaanse geldschieter Mauricio Garcia de la Vega niet mee (zie bericht onder). Omdat De Graafschap niet bij machte was zich in het onrustige Kerkrade te herpakken, zijn de Doetinchemmers niet meer de favoriet voor de eerste periodetitel.

TOP Oss
TOP Oss
0 - 1
NAC Breda
NAC Breda

Sydney van Hooijdonk behoedde NAC Breda in de laatste twee duels met een late treffer voor puntenverlies. Ook op bezoek bij TOP Oss stevende de ploeg van trainer Ruud Brood af op een gelijkspel, om op de valreep toch te kunnen juichen. Dit keer was het invaller Andrija Filipovic die NAC liet ontsnappen. Zijn treffer in blessuretijd gaf de bezoekers de drie punten en daarmee de koppositie.

FC Volendam
FC Volendam
0 - 4
SC Cambuur
SC Cambuur

SC Cambuur bleef wel in het spoor van De Graafschap. De Friese formatie kon halverwege de eerste helft al met een gerust hart achteroverleunen. Met al een snelle voorsprong op zak – Jamie Jacobs scoorde na veertien minuten – kreeg de wedstrijd in Volendam in de negentiende minuut een beslissende wending. Marco Tol verspeelde knullig de bal en herstelde zijn fout met een overtreding op Issa Kallon. Het leverde de verdediger een rode kaart en een strafschop op.

Voor Robert Mühren was dat het moment om tegen zijn oude club op de voorgrond te treden. De aanvaller benutte de penalty, miste vervolgens zijn tweede strafschop om uiteindelijk de ruststand toch te bepalen op 0-3. In de tweede helft tekende Mühren ook voor de 0-4.

N.E.C.
N.E.C.
3 - 3
Go Ahead Eagles

Jack de Gier keerde als trainer van Go Ahead Eagles terug bij de club, die hij in april noodgedwongen had moeten verlaten. De revanche van de oud-spits op NEC tekende zich in de eerste helft af door defensief geklungel van de thuisploeg. Martijn Berden profiteerde tot twee keer toe en maakte zo zijn eerste doelpunten in het betaald voetbal. Na de aansluitingstreffer van Zian Flemming herstelde Maecky Ngombo de marge voor de Deventer gasten, aan wie de voorsprong niet was besteed. Goals van Etien Velikonja en Flemming uit een strafschop gaven NEC een punt als beloning voor de getoonde veerkracht.

MVV Maastricht
1 - 4
Jong Ajax
Jong Ajax

Kik Pierie heeft zijn eerste treffer in Amsterdamse dienst gemaakt. De van SC Heerenveen overgekomen verdediger opende na ruim een half uur met een kopbal de score tegen MVV Maastricht. Het bleek de basis voor de vierde zege van Jong Ajax. Lassina Traoré maakte in de 69ste minuut met de 0-2 een einde aan de illusies van de thuisploeg. De spits uit Burkina Faso was ook verantwoordelijk voor de 0-3 en leverde in de 84ste minuut de assist voor de 0-4 van Ryan Gravenberch. Joeri Schroijen redde de Limburgse eer.

Excelsior
Excelsior
5 - 2
Jong PSV
Jong PSV

Jong PSV werd op Woudestein snel met de neus op de feiten gedrukt. De Brabantse beloftes keken na acht minuten al tegen een 2-0 achterstand aan. Jeffry Fortes en Stijn Meijer gaven Excelsior een bliksemstart. Dogucan Haspolat en Meijer gaven Jong PSV meer stof tot nadenken. De Eindhovense beloften deden in de tweede helft nog wel wat terug, maar de goals van Robin Lauwers en Cyril Ngonge waren niet meer dan eretreffers. Fortes tekende voor het laatste wapenfeit met de 5-2 voor Excelsior, dat door de zege bovenin blijft meedraaien.