De drie musketiers van RB Leipzig

Reacties

De absolute kraker in de zestiende speelronde van de Bundesliga gaat woensdag tussen Bayern München en RB Leipzig (aftrap 20.00 uur). VI-redacteur Sander Janssen kijkt naar de drijvende krachten achter het succes van de promovendus.

De drie musketiers van RB Leipzig

De kritiek op Leipzig luidt vaak dat het een bij elkaar gekocht team is met geld van Red Bull. Dat is natuurlijk waar, maar de club koopt niet zomaar spelers. Leipzig heeft een uitgebreid scoutingsapparaat en dit seizoen blijkt dat veel spelers het niveau zeker aankunnen. Hieronder drie opvallende spelers van Leipzig.

Timo Werner
De twintigjarige Timo Werner is een staaltje knappe scouting van Leipzig. De Duitser werd bij VfB Stuttgart voornamelijk gebruikt als vleugelspeler, een aangever voor de spitsen. Leipzig zag in hem echter een aanvalsleider en dat blijkt vooralsnog terecht. In vijftien duels scoorde hij dit seizoen al negen keer. Met zijn twintig jaar heeft Werner al 110 Bundesliga-wedstrijden achter zijn naam staan.

Werner benut als spits de kwaliteiten die hij als vleugelspeler bij Stuttgart al had: zijn snelheid en energie. Hij pikt de bal op, geeft hem mee aan een medespeler of gaat er zelf mee aan de wandel. Daarnaast zet Werner druk op de defensie van de tegenstander als deze in balbezit is. Met zijn neusje voor de goal is hij voor veel verdedigers een lastpak.

Timo Werner is met negen doelpunten de clubtopscorer van RB Leipzig.
Timo Werner is met negen doelpunten de clubtopscorer van RB Leipzig.

Emil Forsberg
Waar Werner voor de doelpunten zorgt, is Emil Forsberg de assistkoning van Leipzig. Al negen keer was de 25-jarige Zweed de aangever bij een doelpunt, waarbij Werner vier keer scoorde. Daarnaast maakte Forsberg zelf vijf doelpunten, waardoor hij na Werner ook voor de meeste doelpunten zorgde bij Leipzig. Samen vormen ze een succesvole tandem.

Forsberg is de meest ervaren speler van dit drietal. Hij speelt ook het langst voor Leipzig, 'al' sinds januari 2015. In die tijd had hij zijn debuut als international van Zweden als gemaakt en had hij een reputatie opgebouwd in eigen land bij Malmö FF. Zijn eindpass, dribbel en vrije trappen op maat zijn de belangrijkste kwaliteiten van de Zweed. Niet voor niets zorgt Forsberg voor zo veel assists.

Naby Keïta
De pas 21-jarige Naby Keïta bleek ook een voltreffer. Hij maakte afgelopen zomer de overstap van Red Bull Salzburg en is de motor op het middenveld van Leipzig. De ploeg wordt een pressingmachine genoemd vanwege de enorme druk die de spelers zetten op de tegenstander. Waar Bayern en Borussia Dortmund wedstrijden domineren vanuit overvloedig balbezit, laat Leipzig de bal over het algemeen aan de tegenstander, om fouten af te dwingen en dan toe te slaan.

De centrale middenvelder uit Guinee is het symbool van die speelwijze. In een 4-4-2-formatie naast Diego Demme onderschept Keïta de bal en zorgt voor het overzicht in de opbouw. Af en toe pikt hij een doelpunt mee, zoals thuis tegen Dortmund (1-0) en twee keer tegen Werder Bremen (3-1). Maar Keïta staat er vooral als stofzuiger die de bal aflevert bij zijn ploeggenoten.

Bayern is gewaarschuwd, Leipzig heeft veel kwaliteit in het team rondlopen. De winnaar van woensdag komt op drie punten afstand van de concurrent en kroont zich tot Herbstmeister.

Programma
Borussia Dortmund 20-12
20:00
FC Augsburg
Borussia
Mönchengladbach
20-12
20:00
VfL Wolfsburg
Hamburger SV 20-12
20:00
Schalke 04
Eintracht Frankfurt 20-12
20:00
FSV Mainz 05
Bayern München 21-12
20:00
RB Leipzig
Hertha BSC 21-12
20:00
Darmstadt 98
1. FC Köln 21-12
20:00
Bayer Leverkusen
FC Ingolstadt 04 21-12
20:00
SC Freiburg
1899 Hoffenheim 21-12
20:00
Werder Bremen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.