De bijna ongelooflijke balans van Sterling tegen Man Utd

Fans van Manchester United die door het uitvak tot op het bot vernederd werden met pijnlijke liedjes. United-manager Ole Gunnar Solskjaer die na afloop krampachtig wees op de reactie van zijn ploeg bij een 0-3 achterstand. Pep Guardiola die de opponent niet wil kleineren door te spreken van een masterclass, maar vooral de manier waarop pijnlijk duidelijk werd hoe groot het verschil was in de Manchester Derby tussen United en City (1-3). Al met al een uiterst pijnlijke cocktail voor het rode deel van Manchester. En toch, er was één iemand bij The Citizens die waarschijnlijk met een slecht gevoel van het veld is gestapt: Raheem Sterling.

In de eerste helft kreeg United totaal geen grip op de alle kanten op schietende City-spelers. Met zijn beweeglijkheid vervulde Sterling daar ook een rol in. Toch was er iets anders dan in de meeste wedstrijd van dit seizoen. Dat hij dit seizoen op twintig treffers in dertig optreden staat, symboliseert zijn doeltreffendheid. De vorige seizoenen, in 2018/19 25 goals in 51 duels en in 2017/18 23 in 46 wedstrijden, eveneens. Maar dinsdagavond waren kansen en ruimte niet besteed aan de ook in de nationale ploeg veelvuldig scorende bliksemschicht op de flanken.

En dat Sterling niet scoort tegen United; het is een verhaal op zich. De voormalige Liverpool-aanvaller speelde in zijn loopbaan achttien keer tegen The Red Devils. Voor het aantal doelpunten is geen Excel-sheet nodig; nul.

Met Liverpool nam Sterling het in totaal zeven keer op tegen de aartsrivaal. In zes competitieduels vond hij in 410 minuten het net niet. Het zoet van een doelpunt vieren was hem namens Liverpool ook niet gegeven in een invalbeurt van acht minuten in een League Cup-duel.

1211 minuten
De 418 doelpuntloze minuten tegen United bij Liverpool kregen bij City een vervolg. Daar staat hij inmiddels elf duels droog: 676 minuten in de Premier League (negen duels) en 117 minuten in de strijd om de League Cup (twee wedstrijden). In dat laatste aantal zit dus het duel van dinsdag. De totaalsom: 1211 doelpuntloze minuten.

Een 'Heracles is ongeslagen in Europa-statistiek' is het ook geenszins. United is de ploeg die Sterling het vaakst trof in zijn loopbaan, die sinds het seizoen 2017/18 een vlucht nam. Of eigenlijk al een seizoen eerder. Pep Guardiola is met hem aan de slag gegaan en heeft hem een van de meest waardevolle spelers ter wereld gemaakt. En dat komt vooral door de scoringsdrift van Sterling.

Een verklaring vinden? Lastig. Zelf ging Sterling in aanloop naar het competitieduel van dit seizoen, United won bij de rivaal met 1-2, in op de curieuze statistiek. Toen stond hij dus op zestien doelpuntloze wedstrijden. Wederom gaf Sterling aan het maken van doelpunten met de jaren steeds belangrijker te zijn gaan vinden. Vandaar dat ook de serie tegen United hem bezighoudt. 'Ik zie die serie als een wake up-call. Maar ik ga mezelf geen extra druk opleggen en zal altijd afleggen als iemand er beter voor staat. Maar meer doelpogingen, dat ga ik zeker proberen.'

Inmiddels hebben de City-fans Sterling allang in hun harten gesloten. Maar dat de doelpuntendroogte uitgerekend tegen United aanhoudt, is vooral voor hem vervelend. Zeker omdat de Engelsman in het verleden al eens aangaf groot fan te zijn geweest van de rivaal. 'Ik zou dit eigenlijk niet mogen zeggen, maar als jonge jongen was ik groot fan van United. Ik had een tenue van de FA Cup-winst van 2004. Ik was ook bij de FA Cup-finale van 2007', zo keek hij terug in de tijd naar het moment dat hij zelf twaalf jaar oud was. 'Om toen in stadion erbij te zijn, dat was geweldig', keek hij terug op de eindstrijd die United verloor van Chelsea met 1-0.

Fan van United is Sterling allang niet meer, maar dat hij nog steeds op evenveel doelpunten staat tegen de aartsrivaal van Liverpool en City als op die gememoreerde dag in mei 2007 is op z'n zachtst gezegd een opmerkelijke statistiek. De duels met United in de League cup (de return) op woensdag 29 januari en 7 maart (competitie) zullen daarom rood omcirkeld zijn in zijn agenda. Met de nadruk op rood.