De aanvallende onmacht van Ajax tegen Feyenoord is bijna historisch

Reacties

Ajax heeft tijdens De Klassieker, die in twee delen werd afgewerkt, slechts 0,30 Expected Goals (xG) bij elkaar gevoetbald. Dit is bijna een dieptepunt sinds de gedetailleerde statistieken bij worden gehouden.

De aanvallende onmacht van Ajax tegen Feyenoord is bijna historisch
© Pro Shots
Ajax
Ajax
0 - 4
Feyenoord
Feyenoord

Sinds het seizoen 2010/11 is het één keer eerder gebeurd dat Ajax nog minder creëerde dan tijdens de met 0-4 verloren Klassieker. Opta berekende dat alleen de Ajax - Feyenoord van 25 januari 2015 minder xG (0,26) opleverde voor de Amsterdammers. De wedstrijd onder toenmalig trainer Frank de Boer eindigde in 0-0.

De statistieken achter de gehele seizoenstart van Ajax zijn sowieso pijnlijk. Zo maakte Santiago Giménez negen doelpunten in dit Eredivisie-seizoen, tegenover de zeven doelpunten van Ajax in de eerste vijf wedstrijden. Na die vijf duels staat Ajax op een negatief doelsaldo van drie met vijf punten en dat levert uiteindelijk de slechtste seizoenstart sinds 1964 op.

Opvallend is dat Ajax het seizoen 1964/65 ook met een 4-1 zege begon. Dat was immers ook de uitslag van Ajax - Heracles Almelo tijdens de eerste speeldag van de Eredivisie 2023/24. In 1964 verloor Ajax vervolgens van ADO Den Haag, DWS en Sparta Rotterdam, terwijl er gelijkgespeeld werd tegen MVV Maastricht voor een totaal van omgerekend vier punten. Dat seizoen eindigde Ajax uiteindelijk op een dertiende plek.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.