'Dat Sergiño Dest 25 miljoen euro gaat opleveren, had helemaal niemand verwacht'

Reacties

Iets meer dan zes maanden geleden maakte Sergiño Dest zijn debuut in de Eredivisie. Inmiddels heeft hij zijn naam als rechtsback gevestigd en is Bayern München al serieus geïnteresseerd in de verdediger van Ajax. De Duitsers zien in hem een nieuwe versie van Philipp Lahm .

'Dat Sergiño Dest 25 miljoen euro gaat opleveren, had helemaal niemand verwacht'
© Pro Shots

Een transfer naar Beieren zou voor Dest een dikke kers op de taart zijn. In de zomer maakte hij veel indruk op Ajax-trainer Erik ten Hag tijdens het trainingskamp in De Lutte. De coach nam hem vervolgens ook mee naar Oostenrijk en zette hem in de basis in drie voorrondeduels in het Champions League-toernooi. Ook was Dest basisspeler in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Dat Dest nu al zo ver zou zijn dat Bayern München hem in huis wil halen, zag vrijwel niemand aankomen. Ook Gery Vink niet, die jarenlang in de Ajax-opleiding werkte en Dest daar goed leerde kennen. 'Ik kreeg hem in de B1, de huidige Onder-17. Ik had niet verwacht dat hij ooit de stap naar Ajax 1 zou zetten. Daar heb je namelijk meer voor nodig dan dat je redelijk kunt voetballen', zegt Vink in gesprek met Voetbal International.

Vink zat meermaals om tafel met Dests vader. Die gesprekken gingen vooral over het gedrag van de rechtsback in Amsterdam, dat te wensen overliet. Nieuwe problemen leverden nieuwe straffen op, maar Dest en Ajax bleven toch bij elkaar.

'Op bepaalde vlakken was Sergiño, toen ik hem onder mijn hoede had, ongeschikt voor profvoetbal. Vooral in het mentale deel. Hij vertoonde destijds vreemd gedrag. Als we allemaal witte sokken droegen, deed Sergiño expres zwarte aan. Als we een shuttle run test deden, deed hij zijn hartslagmeter af. Als ik dan vroeg waarom, zei hij: "Het zit niet lekker".'

In sportief opzicht maakte Dest de laatste maanden grote stappen. Rondom de wedstrijd tussen Ajax en Willem II in de Johan Cruijff Arena kwam Dest naar Vink - die nu assistent-trainer is in Tilburg - toe voor een praatje. Vink vertelde de back hoe trots hij op hem is en sprak zijn respect uit.

'Ik zei: Nu zorgen dat je op dit hoge niveau blijft. "Dat komt goed, meneer", reageerde hij. En ik geloof hem. Dat Bayern München hem nu wil, is het mooie van voetbal. Hij moet het gelijk doen, Sergiño heeft de kwaliteiten om de nieuwe Philipp Lahm te worden. Dat hij Ajax 25 miljoen euro gaat opleveren, vind ik mooi. Dat had gezien zijn voorgeschiedenis helemaal niemand verwacht.'

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Meer S. Dest
Meer over S. Dest
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.