Daryl Werker, aanvoerder en leider van elftal met Limburgse smoel

Reacties

Na elke speelronde kiezen we bij VI op basis van de uitgedeelde beoordelingen in de Keuken Kampioen Divisie een Speler van de Week. Deze keer is dat Daryl Werker van Roda JC Kerkrade.

Daryl Werker, aanvoerder en leider van elftal met Limburgse smoel

Daryl Werker scoort niet vaak, maar ooit maakte hij een ultrabelangrijke goal voor Roda JC. De beslissende treffer in de play-off-finale tegen provinciegenoot MVV Maastricht in mei 2017 van de verdediger leverde de formatie uit Kerkrade een extra jaar Eredivisie op. Een levensgrote foto in de catacomben van het stadion - waarop Werker uitbundig juicht - herinnert aan het moment dat hij ongetwijfeld nooit zal vergeten. Een jaar later ging het alsnog mis toen Roda verrassend sneuvelde tegen Almere City FC. En dus vertoont Daryl Werker dit seizoen zijn kunsten op het één-na-hoogste niveau in Nederland.

Werker is inmiddels aanvoerder van Roda JC. Het kind van de club, afkomstig uit de opleiding, ooit bankzitter en zelfs verhuurd aan MVV. Nu is hij de leider van het elftal en gaat hij voorop in de strijd. Tegen koploper FC Twente overtuigde hij achterin door de spitsen Tom Boere en Fred Friday aan banden te leggen, door voortdurend ballen weg te roeien, door zich vol overgave voor vijandelijke pogingen te gooien en coachend van achteruit de organisatie in de gaten te houden. Een leider in meerdere opzichten.

Werker was lang het enige Limburgse gezicht in het vreemdelingenlegioen van Roda JC. Er kwamen spelers uit alle windstreken naar Kerkrade en voor ze hun naam gevestigd hadden, waren ze al weer vertrokken. Maar dit seizoen is alles anders. Noodgedwongen heeft de jeugd van trainer Robert Molenaar de kans gekregen. Veel Limburgse jeugdproducten hebben dat signaal begrepen en hun kans met beide handen gegrepen. In sommige wedstrijden trad Roda met zes of zeven eigen spelers aan. Het betekent ook dat Roda geen serieuze aanspraak maakt op promotie dit jaar. Play-offs lijkt het hoogst haalbare, al kan met de passie en inzet zoals die tegen Twente werd getoond en met een sluipschutter als Mario Engels Roda nog een heel eind komen.

Het zal voor Daryl Werker belangrijk zijn. Zijn contract loopt medio 2020 en de centrale verdediger is met zijn 24 jaar wel toe aan wekelijks Eredivisie-voetbal. Een fysiek sterke Nederlandse defensieve kracht is qua coaching voor veel Eredivisie-clubs een interessante optie. Het is aan Werker of hij zich in de kijker speelt. Bij Roda JC presenteert hij zich als leider van een jong elftal dat met een Duitse topschutter stiekem hoopt op een play-off-wonder.

De topvijf van speeldag 27:

1. Daryl Werker (Roda JC) 8,0
2. Ilias Alhaft (Almere City FC) 8,0
3. Mike van de Meulenhof (Jong PSV) 8,0
4. Radinio Balker (Almere City FC) 8,0
5. Crysencio Summerville (FC Dordrecht) 7,5

Almere City FC enige ploeg met meer dan één speler in Elftal van de Week

Almere City FC heeft de opwaartse lijn weer te pakken. Drie spelers van de ploeg van trainer Michele Santoni verdienden na de 2-0 zege op FC Eindhoven een plek in het Elftal van de Week. Het verdedigende talent Radinio Balker valt op in Almere en ook de in de winterstop aangetrokken Ilias Alhaft lijkt op zijn plek bij zijn nieuwe club. Mustapha Seck is de derde uitverkoren Almere-speler.

De andere acht spelers zijn afkomstig van acht verschillende clubs. Als doelman is de keuze gevallen op Mike van de Meulenhof. De sluitpost van Jong PSV verrichtte tegen Helmond Sport enkele cruciale reddingen en hielp de Eindhovense beloften zo aan de zege. Achterin vergezellen de bij Sparta Rotterdam steeds beter spelende Fankaty Dabo en Roda JC-aanvoerder Daryl Werker de twee Almeerse defensieve krachten.

Op het middenveld vinden we de Belgische Marokkaan Anass Tahiri terug. Ondanks de nederlaag van RKC Waalwijk bij Sparta was hij de beste man van het veld. Dat gold ook voor tweevoudig doelpuntenmaker Stefano Beltrame van FC Den Bosch, dat bij Jong Ajax gelijkspeelde. Shaquille Sno nam Telstar bij de hand tijdens de uitzege op Jong FC Utrecht.

Voorin is er naast Alhaft een plek voor de door Feyenoord naar FC Dordrecht verbannen Crysencio Summerville. De jongeling laat in Dordrecht zien dat hij over veel talent beschikt. Bij de tegenstander van afgelopen vrijdag, NEC Nijmegen, viel Jonathan Okita op met een goal en een assist.

De leider in het algemeen klassement, FC Eindhoven-aanvoerder Branco van den Boomen, kwam vanwege een schorsing niet in actie, maar hij zag de concurrenten nauwelijks dichterbij komen. Istvan Bakx van Go Ahead Eagles heroverde de tweede stek. Sparta-aanvaller Mohamed Rayhi achterhaalde Dylan Seys (RKC Waalwijk) en Aitor Cantalapiedra (FC Twente) op plek drie.

Algemeen invidueel klassement: 

1. Branco van den Boomen (FC Eindhoven) 6,78
2. Istvan Bakx (Go Ahead Eagles) 6,54
3. Mohamed Rayhi (Sparta Rotterdam) 6,50
Dylan Seys (RKC Waalwijk) 6,50
Aitor Cantalapiedra (FC Twente) 6,50
6. Wouter van der Steen (FC Den Bosch) 6,48
Abdou Harroui (Sparta Rotterdam) 6,48
8. Huseyin Dogan (TOP Oss) 6,46
Emil Hansson (RKC Waalwijk) 6,46
10. Javier Espinosa (FC Twente) 6,45
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.