Roda JC beëindigt zegereeks FC Twente, concurrentie loopt iets in

FC Twente heeft vrijdag na een perfecte winterperiode weer eens puntenverlies geleden in de Keuken Kampioen Divisie. Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles knabbelden daardoor iets van hun achterstand op de lijstaanvoerder af. NEC zette zijn ongeslagen reeks voort met een gelijkspel.

Roda JC Kerkrade
1 - 1
FC Twente
FC Twente

Op 30 november, vlak voor het ingaan van de meteorologische winter, leed FC Twente voor het laatst puntenverlies in de Keuken Kampioen Divisie. Jong Ajax haalde met 2-5 uit in Enschede en vanwege die uitslag werd de vraag gesteld of de Tukkers wel de belangrijkste titelkandidaat zijn. Na tien achtereenvolgende overwinningen is die vraag inmiddels overtuigend beantwoord met 'ja'.

FC Twente maakte vrijdag echter een povere indruk en dwong maar weinig kansen af op bezoek bij Roda JC Kerkrade. De thuisploeg brak na een fraaie combinatie de score open via Mario Engels, die met 22 goals de topscorer is in de tweede afdeling.

De koploper maakte een machteloze indruk en hanteerde een veel te laag tempo om de Limburgers in verlegenheid te brengen. Na rust was het via Ba-Muaka Simakala zelfs bijna 2-0. Doelman Joël Drommel redde knap op het schot van de aanvaller. De misser deed al snel extra pijn voor Roda JC, want in de 65ste minuut zorgde Aitor Cantalapiedra uit het niets voor de 1-1. De Spanjaard verschalkte sluitpost Radomir Novakovic in de korte hoek.

FC Twente was als bij toverslag de bovenliggende partij, maar leek zeven minuten voor tijd alsnog op achterstand te komen. Engels zag zijn strafschop echter worden gekeerd door de uitblinkende doelman Drommel, die ook de rebound onschadelijk maakte. De penalty werd toegekend wegens duwen bij een hoekschop. In de 88ste minuut moest bij FC Twente Jelle van der Heyden nog inrukken met twee keer geel.

Sparta Rotterdam
2 - 1
RKC Waalwijk

Voor Fred Grim was deze ontmoeting pikant. De huidige oefenmeester van RKC Waalwijk was vorig jaar serieus in beeld om hoofdtrainer te worden bij Sparta Rotterdam, maar uiteindelijk kreeg Henk Fraser de voorkeur. Onder de ex-international presteren De Kasteelheren grillig, al leverden de laatste twee duels een duidelijke zege op.

Sparta moest na 32 minuten in de achtervolging door een treffer van Sylla Sow bij een cornersituatie. De ploeg van Fraser had zelf al een aantal mogelijkheden gemist, al kreeg ook RKC kansen in de open wedstrijd. Ook in de tweede helft ging het spel op en neer. Sparta roerde zich via Lars Veldwijk en Mohamed Rayhi en namens RKC was Emil Hansson dicht bij de 0-2.

De thuisploeg had uiteindelijk een doodspelmoment nodig om naast RKC te komen. Laros Duarte benutte op weergaloze wijze een vrije trap. De fans van de thuisploeg konden even later nogmaals juichen: een voorzet van Rayhi werd door Halil Dervisoglu binnengekopt. Zo staat Sparta nog 'maar' negen punten achter op FC Twente.

Jong Ajax
Jong Ajax
2 - 2
FC Den Bosch

Het na het binnenslepen van de tweede periodetitel beroerd presterende FC Den Bosch kwam na ruim een kwartier op voorsprong in Amsterdam. Stefano Beltrame verzilverde een strafschop na een overtreding op Rauno Sappinen. Halverwege de eerste helft kwam Jong Ajax langszij via Noa Lang, die veel ruimte kreeg van de FC Den Bosch-defensie. De thuisploeg ging zelfs erop en erover, want nog voor rust maakte Lang zijn tweede van de avond, deze keer na een mooie aanval en dito stiftbal.

Jong Ajax ging na de pauze op jacht naar de 3-1, maar FC Den Bosch vond het net. De Brabanders profiteerden van de ruimte die de thuisploeg schonk en het was Beltrame die de trekker overhaalde: 2-2. Ondanks een aardige mogelijkheid voor Lassina Traoré namens de thuisclub bleef het daarbij.

Go Ahead Eagles
2 - 0
MVV Maastricht

Een van de meest interessante affiches van deze speelronde had plaats in Deventer, waar het de laatste weken onoverwinnelijke MVV Maastricht aantrad tegen Go Ahead Eagles. Hoewel bij de thuisploeg Thomas Verheydt voor veel gevaar zorgde tegen zijn oude club gingen beide clubs rusten met een 0-0 stand.

In de tweede helft voerde Go Ahead Eagles de druk op en illustratief voor de toegenomen dreiging was een inzet van Richard van der Venne die de paal kuste. Bruno Andrade had wel succes. De aanvaller vond in de 78ste minuut het net met een inzet in de verre hoek. Bij het scheiden van de markt liet Maarten Pouwels de 2-0 aantekenen. Go Ahead Eagles passeert zo FC Den Bosch op de ranglijst, MVV is terug op aarde na vijf zeges op rij.

FC Dordrecht
2 - 2
N.E.C.
N.E.C.

Ondanks de dramatische prestaties, die maanden aanhielden, is het seizoen voor NEC nog niet verloren. Normaal gesproken leidt plek elf namelijk al tot deelname aan de play-offs om promotie en de equipe uit Nijmegen lag bij aanvang van deze speelronde slechts twee punten achter op deze positie.

De formatie van Jack de Gier kwam moeizaam op gang tegen FC Dordrecht, dat na 35 minuten de ban brak dankzij Feyenoord-huurling Crysencio Summerville. NEC maakte er nog voor rust 1-1 van via Mart Dijkstra, die nota bene vlak voor zijn doelpunt in het veld was gebracht als vervanger van de geblesseerde Terry Lartey Sanniez. Al snel na de hervatting was NEC terug bij af. Joël Zwarts, een andere Feyenoord-huurling, sloeg toe na een uitbraak. Een nieuw antwoord van de Nijmegenaren bleef aanvankelijk uit, ook omdat Ole Romeny een goal zag worden afgekeurd wegens hands. NEC maakte vlak voor tijd via Jonathan Okita alsnog de 2-2.

SC Cambuur
SC Cambuur
0 - 0
TOP Oss
TOP Oss

Net als NEC is SC Cambuur bezig aan een, mild uitgedrukt, teleurstellend seizoen. Het team van René Hake blijft onderin de middenmoot dobberen door een gelijkspel tegen TOP Oss. Met name vlak na rust stonden de bezoekers aardig onder druk, maar een opening vond SC Cambuur niet. Om nog kans te maken op de play-offs heeft SC Cambuur snel een serie met goede resultaten nodig.

Helmond Sport
0 - 2
Jong PSV
Jong PSV

Jong PSV is tot nu toe de best presterende beloftenploeg in de Keuken Kampioen Divisie en maakte vrijdag geen fout op bezoek bij laagvlieger Helmond Sport. Mauro Júnior zette de bezoekers na een klein kwartier op voorsprong vanaf de strafschopstip. Als gevolg van een rode kaart voor Bertalan Kun - voor een stevige overtreding op Diego Snepvangers - speelde Jong PSV ruim een helft in ondertal. Toch werd het via Lennerd Daneels nog 0-2.