Dansende keeper grijpt heldenrol en bezorgt Australië WK-ticket

Australië heeft zich maandagavond geplaatst voor het WK. In de beslissende intercontintentale play-off wonnen the Socceroos na strafschoppen van Peru, na een 0-0 remise in reguliere speeltijd. Bij Australië maakte doelman Andrew Redmayne zijn opwachting voor de penaltyserie. Hij danste voor iedere Peruviaanse penalty en werd de held door Alex Valera het scoren te beletten: 5-4. De play-off werd afgewerkt in Doha. Dinsdag wordt bekend wie het laatste ticket grijpt: Costa Rica of Nieuw-Zeeland.

Australië
Australië
ns
0 - 0
Peru
Peru

NEC-doelman Danny Vukovic zat op de bank bij Australië; hetzelfde gold bij Peru voor FC Emmen-verdediger Miguel Araujo. Peru en Australië stonden één keer eerder tegenover elkaar: in de groepsfase van het WK 2018 waren de Zuid-Amerikanen met 0-2 te sterk. Ook ditmaal was Peru, als nummer 22 van de FIFA-wereldranglijst, de favoriet tegen Australië (nummer 42). Het team van bondscoach Ricardo Gareca had echter moeite om in de wedstrijd te komen.

De eerste helft bleef verstoken van grote mogelijkheden. In de openingsfase had Australië het initiatief, waarna Peru zich iets meer liet zien. Het overwicht aan balbezit voor Peru in de laatste twintig minuten van de eerste helft vormde geen groot probleem voor Australië, omdat de verdediging de rijen gesloten hield. Na de rust nam het tempo nog verder af. Pas in de slotfase volgden serieuze kansen voor Australië.

Ex-PSV'er Aziz Behich passeerde twee man en schoot rakelings naast; voormalig FC Groningen-middenvelder Ajdin Hrustic stuitte op keeper Pedro Gallese. Uiteindelijk bleek een verlenging noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen. Daarin was Peru de gevaarlijkste ploeg. Edison Flores en Christian Cueva leverden dreigende schoten af, waarna Flores ook nog op de paal kopte.

Vlak voor het einde van de verlenging moest doelman Mathew Ryan het veld ruimen, want Redmayne werd binnen de lijnen gebracht voor de penaltyserie. Australië nam de eerste penalty en miste direct: de inzet van Martin Boyle werd gekeerd door Gallese. Later in de penaltyserie schoot Luis Advincula oog in oog met de dansende Redmayne tegen de paal. Daarna scoorden alle spelers, onder wie Renato Tapia, totdat een redding van Redmayne op de penalty van Valera Australië het WK-ticket bezorgde. De Socceroos komen in Groep D terecht bij Denemarken, Frankrijk en Tunesië.