Danilo, Dilrosun en Szymanski schitteren bij vijfklapper van Feyenoord

Feyenoord heeft een doelpuntrijke overwinning geboekt op Vitesse in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. De ploeg van Arne Slot won met liefst 2-5; debutanten Danilo (twee keer) en Javairô Dilrosun kwamen tot scoren in Arnhem. Danilo is de eerste speler sinds Romeo Castelen in 2004 die zijn Eredivisie-debuut voor Feyenoord opluistert met een dubbelslag.

Vitesse
Vitesse
2 - 5
Feyenoord
Feyenoord

Jacob Rasmussen, Quinten Timber, Sebastian Szymanski, Dilrosun en Danilo maakten hun competitiedebuut voor Feyenoord als basisklant. In de eerste helft was Szymanski de meest bepalende man op het veld. De van Dinamo Moskou gehuurde middenvelder strooide met fraaie diepteballen. Hij werd halverwege de tweede helft naar de kant gehaald op het moment dat ook Oussama Idrissi debuteerde.

Feyenoord werd in de eerste twintig minuten al enkele keren gevaarlijk. Zo schoot Dilrosun in de achttiende minuut op de paal en belandde een indraaiende voorzet van Patrik Wålemark prompt op de lat. Vlak daarna opende Vitesse de score aan de overzijde. In het strafschopgebied schoot Million Manhoef uit de draai raak via de binnenkant van de paal. Twee assists van Szymanski zorgden ervoor dat Feyenoord de achterstand nog voor de rust wegpoetste.

Na een halfuur zag de Pool dat de ruimte aan zijn linkerkant lag bij Wålemark. Hij stuurde de linksbuiten weg met een steekpass en zag Wålemark afronden met een diagonaal schot. Een indraaiende vrije trap van Szymanski leidde later in de eerste helft tot een rake kopbal van Danilo: 1-2. Tien minuten na de pauze kwam Vitesse weer langszij. De gelijkmaker van Nikolai Baden Frederiksen werd in eerste instantie afgekeurd wegens buitenspel, maar daar bleek geen sprake van.

Het doelpunt was een tegenvaller voor Feyenoord, maar in het restant van de tweede helft trokken de Rotterdammers de wedstrijd volledig naar zich toe. Een schitterend doelpunt van Dilrosun – vanaf de rechterkant van het strafschopgebied plaatste hij de bal feilloos in de linkerbovenhoek – betekende de 2-3. Een treuzelende Jeroen Houwen liet zich de bal ontfutselen door Danilo, die in een leeg doel de 2-4 binnenschoot. Een strakke pass van invaller Jens Toornstra stelde Lutsharel Geertruida in staat er 2-5 van te maken.

De door Benfica begeerde Fredrik Aursnes, die een uitstekende wedstrijd speelde, zorgde met een droge knal bijna voor het zesde doelpunt van de bezoekers, maar Houwen tikte de bal uit de korte hoek. Idrissi liet een grote kans onbenut om ook zijn debuut op te luisteren met een doelpunt. Aan de andere kant faalde Mohamed Sankoh in een één-op-één-situatie met Justin Bijlow. De twintigjarige Noah Naujoks maakte als invaller nog zijn officiële debuut voor Feyenoord, dat de wedstrijd zonder grote problemen uitspeelde en kan terugkijken op een uitstekende seizoensstart.