Twee goals van Lionel Messi waren voldoende om Barcelona in eigen huis aan een zwaarbevochten derbyzege te helpen. Espanyol bood prima tegenstand, maar bleef met lege handen achter in Camp Nou.

Barcelona
2 - 0
Espanyol
Espanyol

Voormalig FC Twente-verdediger Roberto Rosales deed vorige week al wat hij zaterdagmiddag ook met Espanyol hoopte te doen in de Derbi barceloní: winnen van Messi. Met Venezuela won Rosales met 3-1 van Messi's Argentinië. Als het de rechtsback en zijn ploeggenoten tegen Barcelona weer zou lukken Messi te verslaan zou dat voor het eerst sinds 21 februari 2009 zijn dat Espanyol überhaupt een goed resultaat overhoudt aan een La Liga-wedstrijd in Camp Nou.

De grootste kansen waren in de eerste helft volgens verwachting voor Barcelona. Dichterbij dan Ivan Rakitic kwam niemand. De Kroatische middenvelder van Barcelona schoot van afstand, maar zag zijn poging centimeters langs de verkeerde kant van de paal gaan. Ook Messi, die met zijn 675ste wedstrijd voor Barcelona Andrés Iniesta (674) achter zich liet en alleen nog Xavi (767 wedstrijden) voor zich heeft, en Luis Suárez kregen mogelijkheden op de openingstreffer.

In de tweede helft was Barcelona wederom snel dicht bij een voorsprong. Jordi Alba zag zijn poging ternauwernood van de lijn gehaald worden. Veel deed dat er echter niet meer toe aangezien er ook al gefloten was voor buitenspel.

Messi-time
Na 71 minuten was het Messi-time. Espanyol-aanvoerder Víctor Sánchez vloerde de Argentijn op de rand van het strafschopgebied: vrije trap. Hoewel doelman Diego López een behoorlijk muurtje metselde, wist Espanyol geen passend antwoord te bieden op een subtiele én fenomenale vrije trap van Messi zelf. Hij krulde met veel gevoel de vrije trap over het muurtje heen. Sánchez probeerde zijn overtreding nog goed te maken door de bal van de lijn weg te koppen, maar dat mislukte jammerlijk. Vlak voor de lijn kopte hij de bal juist zelf achter zijn eigen doelman.

Hoewel Espanyol ook daarna bepaald niet ongevaarlijk was, hield Marc-André ter Stegen zijn doel schoon. Bovendien stond de Duitse doelman aan de basis van de genadeklap die Barça in de negentigste minuut uitdeelde aan de stadsgenoot. Een snelle spelhervatting kwam uiteindelijk terecht bij Malcom, die de bal panklaar neerlegde op Messi. Waar er bij de 1-0 nog discussie was over het feit of het een goal van Messi was of een eigen goal van Sánchez, daar was er bij de tweede geen twijfel mogelijk: goal Messi.

Hoewel de Argentijn wederom belangrijk was voor zijn ploeg liet hij in de slotfase nog wel even zijn frustraties de vrije loop nadat hij op weg ging naar een derde goal. Nadat hij werd gevloerd trapte hij na richting Esteban Granero. Het gedrag bleef onbestraft. Voor de zesde keer op rij mag Barcelona drie punten bijschrijven.