Cultheld Grigg helpt Wigan aan megastunt, Narsingh op herhaling

Wigan Athletic heeft zaterdag voor een grote stunt gezorgd in het FA Cup-toernooi door Premier League-club West Ham United uit te schakelen. Will Grigg was de grote held bij de ploeg uit de League One. Luciano Narsingh scoorde voor Swansea City, maar dat was niet voldoende om een replay te voorkomen.

Wigan Athletic - West Ham United 2-0
Nog niet zo lang geleden kwamen Wigan Athletic en West Ham United elkaar in de Premier League tegen, maar Wigan is inmiddels afgezakt naar de League One, het derde niveau van Engeland. The Latics kwamen wel op voorsprong door een bekende naam: Grigg. De Noord-Ier ging in 2016 de wereld over toen een liedje over hem (Will Grigg's on Fire) voor het EK in Frankrijk populair werd. De aanvaller kopte Wigan na zeven minuten op voorsprong.

Na rust werd het er niet makkelijker op voor West Ham, want toen er vijf minuten van de tweede helft waren gespeeld, moest wingback Arthur Masuaku er al met een directe rode kaart af. De verdediger spuugde naar tegenstander Nick Powell. Grigg maakte na een uur zijn eigen feestje compleet door vanaf de penaltystip voor 2-0 te zorgen. Hierdoor voegt Wigan zich bij clubs als Manchester United en Leicester City, die ook een plek voor de volgende ronde bemachtigden.

Notts County - Swansea City 1-1
Swansea City heeft ondanks een doelpunt van Luciano Narsingh een replay nodig om langs Notts County, dat op het vierde niveau in Engeland speelt, te geraken. In het eerste half uur was de uitploeg al gevaarlijk via Mike van der Hoorn. Narsingh haalde vier minuten voor rust wel de trekker over, op aangeven van Ki Sung-Yeung. Dat betekende het tweede doelpunt van de voormalig PSV'er voor de club in een jaar tijd.

Een kwartier na de pauze gaf Swansea de voorsprong uit handen. Jon Stead stond volledig vrij in de zestien en werkte van dichtbij binnen, waarna Leroy Fer naar de kant werd gehaald als greep voor een slotoffensief. Dat bracht Swansea niet de 1-2, waardoor Notts County volgende maand naar Wales komt.

Bekijk hier de goal van Narsingh:

Huddersfield Town - Birmingham City 1-1
Ook Terence Kongolo en Rajiv van La Parra moeten op herhaling, met Huddersfield Town. De nummer veertien van de Premier League kwam immers niet langs Birmingham City, dat uitkomt in het Championship. Recordaankoop Steve Mounié bracht de thuisploeg nog wel op voorsprong met een hard schot. Na rust trok Lukas Jutkiewicz de stand gelijk. Huddersfield ging zonder de na een uur gewisselde Van La Parra op jacht naar een nieuwe voorsprong, maar Birmingham hield stand. Kongolo speelde de hele wedstrijd als centrale verdediger.

Southampton - Watford 1-0
In het Nederlandse onderonsje tussen Wesley Hoedt bij Southampton en Daryl Janmaat bij Watford - Marvin Zeegelaar zat op de bank - trakteerde Jack Stephens zichzelf op een verjaardagscadeautje. De defensieve kompaan van Hoedt opende al na vier minuten de score, wat op zijn 24ste verjaardag zijn allereerste doelpunt betekende voor The Saints. Southampton bleef vervolgens de dominante partij en gaf de voorsprong niet meer weg.

Middlesbrough - Brighton & Hove Albion 0-1
Na een voor Brighton & Hove Albion teleurstellende eerste helft zag manager Chris Hughton dat het anders moest. Hij bracht Davy Pröpper in de ploeg voor Dale Stephens. Jürgen Locadia herstelt nog van een blessure, Tim Krul stond onder de lat. Middlesbrough, uitkomend in het Championship, kreeg in de eerste helft voldoende kansen op de voorsprong, maar de bal ging er niet in. Daarmee mocht Brighton zich gelukkig prijzen. Na rust ging het meer gelijk op en kwam Brighton in de absolute slotfase alsnog op voorsprong. Invaller Glenn Murray scoorde.