Courtois de gebeten hond: 'Hij heeft een serieus probleem'

Real Madrid heeft na twee speelronden in de Champions League pas één punt en moet zich al zorgen maken over het bereiken van de knock-outfase. Na het teleurstellende gelijkspel van dinsdagavond tegen Club Brugge (2-2) is Thibaut Courtois in de Spaanse media de gebeten hond.

Real Madrid
Real Madrid
2 - 2
Club Brugge
Club Brugge

Courtois heeft na zijn komst van Chelsea een mager debuutjaar bij Real achter de rug en is ook dit seizoen niet overtuigend begonnen. Tegen Club Brugge kreeg hij in de eerste helft twee tegendoelpunten en bij allebei de goals van Emmanuel Dennis zag Courtois er niet gelukkig uit. De keeper werd halverwege vervangen. Zinedine Zidane liet na afloop weten dat de Belg met maagklachten kampte.

In zijn eerste jaar bij Real had Courtois last van de concurrentie van Keylor Navas. In de Spaanse kranten was er haast iedere week discussie over wie er nou de eerste doelman moest zijn en Zidane zat niet op die situatie te wachten. In de zomer vertrok Navas naar Paris Saint-Germain en Alphonse Aréola kwam voor hem terug. Daarmee leek het keepersdebat bij Real gesloten.

'Zidane wilde het niet, maar het debat is weer geopend', schrijft Marca nu. Aréola kwam voor de tweede helft tegen Brugge in het veld en voorkwam met een geweldige redding de 0-3. De supporters van Real beloonden de save met een applaus, terwijl Courtois in de eerste helft nog was uitgefloten door diezelfde fans. Het geduld van de Real-aanhang met Courtois is op.

'De fans in Estadio Santiago Bernabéu weten niet echt wat ze met dit team aanmoeten, maar één ding weten ze wel: ze raken steeds meer gefrustreerd over Courtois', schrijft Marca. 'Bij ieder balcontact van de doelman werd er gefloten. Na de wedstrijden tegen Sevilla en Atlético, waarin Courtois zijn doel schoon hield, was er sprake van een kleine wapenstilstand. Maar de goals van Brugge hebben veel schade veroorzaakt. Courtois heeft een serieus probleem in het Bernabéu.'

AS benoemt dat Courtois in de Champions League al vijf tegendoelpunten heeft gekregen, na acht schoten op doel. In de eerste speelronde verloor Real al met 3-0 van Paris Saint-Germain. 'Courtois heeft geen engel op de lat zitten', klinkt het. 'En dat is bijna een vereiste voor een keeper van Real Madrid. Thibaut heeft tegen Club Brugge het dieptepunt bereikt. Hij kampte met een maagvirus, maar veel spelers worden ziek als ze in de problemen zitten. Wanneer ze kantelen, zoeken ze hun toevlucht in zichzelf.'

'Hij kreeg drie schoten te verwerken in de eerste helft en twee daarvan werden doelpunten', vervolgt AS. 'Bij het eerste doelpunt kwam hij als een kip zonder kop zijn doel uit en moest hij dat rechtzetten, maar Dennis had het geluk aan zijn zijde. Bij het tweede doelpunt was Courtois te traag. Om het af te maken werd hij in de rust vervangen door ernstige duizeligheid en maagproblemen. Een dag om snel te vergeten.'

Aréola (foto boven) viel tegen Brugge goed in en speelde eerder ook al een foutloze wedstrijd tegen Osasuna, herinnert El Confidencial zich. 'In Madrid willen ze een keeper die wedstrijden wint en dat is wat het Bernabéu Courtois tegen Brugge duidelijk liet weten. Aréola bood de veiligheid die een groot team nodig heeft. De twee goede wedstrijden van Aréola, tegen Osasuna en Brugge, hebben een goed gevoel achterlaten bij de fans, die om een keeperswissel vragen. Er wordt veel gekeken naar Barcelona en Atlético Madrid, die met Marc-Andre ter Stegen en Jan Oblak geen keeperszorgen hebben. Bij Real Madrid willen ze ook een keeper die wedstrijden wint.'