Controversiële goal Blackburn zorgt voor opschudding

Het Engelse degradatieduel Wigan Athletic – Blackburn Rovers heeft voor de nodige commotie gezorgd. Niet alleen viel in de 99ste minuut de zesde goal en de gelijkmaker van Everton, ook was er woede over het controversiële doelpunt van Junior Hoilett.

De middenvelder van Blackburn tekende na een uur spelen voor de 2-2. De manier waarop dat gebeurde was curieus. De bezoekers dachten de opponenten te slim af te zijn door een corner op creatieve wijze te nemen.

Het was de bedoeling dat aanvaller Yakubu de bal een klein tikje zou geven en vervolgens zich van geen kwaad bewust zou weglopen om collega Morten Gamst Pedersen de gelegenheid te geven het vijandelijke zestienmetergebied in te dribbelen. Kink in de kabel was de opdracht voor Yakubu, de spits vergat de bal te raken. Wonderwel slaagde de opzet wel. Gamst Pedersen snelde met bal richting het Wigan-doel en stelde Hoilett in staat te scoren.

Arbiter van dienst Andre Marriner was ontgaan dat Yakubu de bal niet raakte. Een en ander tot woede van Wigan-manager Roberto Martinez. 'Het is schandalig. Als je de situatie 23 keer bekijkt, kun je nog niet zien of Yakubu de bal raakt. Daar moet je een tovenaar voor zijn. Hoewel ik het hem niet direct verwijt, is dit het zoveelste verkeerde besluit van een scheidsrechter tegen ons.'

Door de fout van Marriner werd in Engeland opnieuw de discussie over camerabeelden gevoed. Ook Martinez erkent dat het terugkijken van het incident wel een juiste beslissing tot gevolg gehad zou hebben.

Yakubu en zijn trainer Steve Kean waren uiteraard minder ongelukkig met de foutieve beslissing. De boosdoener leek zich direct na zijn daad bewust van zijn foutje. 'Je raakt in een duel wel eens de bal en soms ook niet…', luidde zijn cryptische schuldbekentenis. Kean was minder onduidelijk. 'Als hij de bal niet heeft geraakt, hebben wij geluk gehad. Zo simpel is het.'

Tot overmaat van ramp voor Wigan, dat in de 88ste minuut met 3-2 voorkwam, maakte Blackburn in de negende (!) minuut van de blessuretijd gelijk. Ook dat doelpunt was opmerkelijk. Hoofdrolspeler Yakubu benutte een strafschop nadat een overtreding was begaan op de mee opgekomen Blackburn-doelman Paul Robinson. Wigan is zodoende twintigste en laatste in de Premier League, terwijl Blackburn maar een puntje meer heeft. Foto: VI Images