Confrontatie Ajax - Vitesse met vorig seizoen in gedachten

● Ajax is in eigen huis reeds zeventien opeenvolgende competitiewedstrijden ongeslagen (W13, G4).

Confrontatie Ajax - Vitesse met vorig seizoen in gedachten

● Tegenstander van zaterdagavond Vitesse was de laatste club die won in de Arena. Op 3 november 2012 zegevierden de Arnhemmers met 0-2 ( twee goals van Wilfried Bony, nu Swansea City).

● Ajax speelde voor de tweede keer dit seizoen twee keer gelijk op rij (FC Twente 1-1 en RKC 0-0). Vorig seizoen na elf speelrondes noteerden de Amsterdammers overigens zes keer een gelijkspel.

● Opvallend genoeg eindigde Ajax tegen Vitesse in Amsterdam nooit in een gelijkspel. 24 keer won Ajax en Vitesse zegevierde vier keer. Overigens won Ajax van de laatste tien ontmoetingen er negen en verloor het alleen de laatste editie van Vitesse.

● Ajax scoorde tegen RKC Waalwijk (0-0) voor het eerst sinds bijna een jaar niet in de Arena. De laatste keer dat de ploeg vergat te scoren was ook tegen Vitesse (3 november 2012 0-2).

● Ajax maakte tot nu toe zestien goals in de Arena, alleen SC Heerenveen maakte meer thuisdoelpunten (zeventien).

● De Braziliaan Lucas Piázon is de meest waardevolle speler van Vitesse met vijf goals en vier assists.

● Ajax boekte in Amsterdam op 19 mei 1972 tegen Vitesse (12-1) zijn grootste Eredivisie-overwinning ooit.

● Vitesse is de meest aanvallend ingestelde ploeg van de Eredivisie gezien de 179 doelpogingen in elf duels, wat een gemiddelde geeft van 16,26 doelpogingen per duel.

● Vitesse is in uitduels in de Eredivisie volledig in balans (W2, G2, V2). Na FC Twente en Heracles (negen punten) zijn de Arnhemmers met acht punten de best presterende uitploeg.

● Peter Bosz won als Eredivisiecoach nog nooit van Ajax (W0, G3, V7).

● Ajax won zestien van de tot nu toe behaalde negentien punten in eigen huis , wat neerkomt op een percentage van 84,2 procent.

Samenstelling: Willem van Beeren & Ramon Min

Bekijk hier al onze video's