Comeback na beschamende start op Anfield niets waard voor Tottenham

Tottenham Hotspur is zondagavond voor de vierde keer op rij tegen puntenverlies aangelopen in de Premier League. De uitclub stond tegen Liverpool al na een kwartier op een 3-0 achterstand, pas daarna begon de formatie uit Londen te voetballen en kreeg het voldoende kansen om serieus terug in de wedstrijd te komen. Dat lukte ook zowaar, toch ging het weer mis.

Liverpool
Liverpool
4 - 3
Tottenham Hotspur

De ploeg van Jürgen Klopp schoot uit de startblokken met een openingstreffer die voortkwam uit het werk van twee jeugdproducten. Een uitstekende voorzet van Trent Alexander-Arnold bereikte Curtis Jones, die meters ruimte had om de score te openen. Welgeteld 125 seconden later was het alweer raak. Gakpo kwam in balbezit en zette Luis Díaz vrij voor Fraser Forster, de doelman had geen kans.

Al snel werd het nog erger. Cristian Romero beging een ronduit stompzinnige overtreding op Gakpo in zijn eigen strafschopgebied: een penalty was de enige uitkomst. Mohamed Salah mocht hem nemen en de Egyptenaar joeg de bal overtuigend, dwars door het midden in het doel: 3-0 na een kwartier (check alle goals onderaan het verslag). Het gaf flashbacks naar vorige week, toen Newcastle halverwege de eerste helft al vijf keer had gescoord, uiteindelijk werd het toen 6-1.

Ditmaal kwam Tottenham eerder terug in de wedstrijd. Harry Kane maakte vijf minuten voor rust de 3-1 (zie video onder), voor alweer zijn 208ste doelpunt in de Premier League. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Wayne Rooney en hoeft hij op de algehele topscorerslijst alleen nog Alan Shearer (260 goals) voor zich te dulden. Kort voor het doelpunt van Kane had Virgil van Dijk nog Heung-min Son van het scoren gehouden door de bal voor de doellijn weg te werken.

Dat Liverpool dit seizoen ook niet in de beste vorm steekt, bleek wel uit het restant van de wedstrijd. Tottenham raakte via Son tweemaal de paal en ook schlemiel Romero zag het aluminium een goal in de weg staan. Een kwartier voor tijd viel alsnog de 3-2 via Son en kreeg de uitclub hoop. Er was woede toen Richarlison geen strafschop kreeg na duw- en trekwerk van Ibrahima Konaté, maar die woede maakte via de Braziliaan snel plaats voor vreugde. De invaller maakte met het hoofd zijn eerste Premier League-doelpunt voor Tottenham.

De comeback werd groots gevierd, omdat Tottenham via het gelijkspel Liverpool achter zich zou houden. Het rampseizoen kreeg echter een volgend hoofdstuk via Diogo Jota, die een minuut later Tottenham opnieuw in rouw dompelde met de 4-3.

Door de zege neemt Liverpool de vijfde plek over van Tottenham en wordt het de naaste belager van nummer vier Manchester United. Liverpool viel in het seizoen 2016/17 voor het laatst buiten de Champions League-boot en zal bij de eerste vier moeten eindigen om de reeks in het elitetoernooi voort te zetten.