Cocu boekt eerste succes met Vitesse en verlaat de laatste plaats

Phillip Cocu heeft zijn eerste overwinning als trainer van Vitesse binnen. De Arnhemmers waren zaterdag ruim te sterk voor SC Cambuur en zijn door de tweede zege van het seizoen niet langer de hekkensluiter in de Eredivisie.

SC Cambuur
SC Cambuur
0 - 3
Vitesse
Vitesse

Voor de ontmoeting tussen Cambuur en Vitesse werd in Leeuwarden afscheid genomen van voormalig Cambuur-doelman Pieter Bos, die vanwege hartproblemen zijn profcarrière moest beëindigen. Bos liep onder andere door een erehaag van spelers en stafleden van Cambuur en Vitesse en zag een portret van zichzelf terug op een groot spandoek.

Vanaf de tribune zag Bos hoe Vitesse het heft in handen nam in Friesland en na twintig minuten op voorsprong kwam. Bij een indraaiende vrije trap van Maximilian Wittek dook Ryan Flamingo op voor Cambuur-doelman João Virgínia en tikte de 0-1 binnen. De tv-beelden werden uitvoerig door de VAR bestudeerd vanwege mogelijk buitenspel, maar de treffer bleef staan.

Vlak voor rust dacht Vitesse nog een penalty te krijgen toen Jamie Jacobs Gabriel Vidovic neerlegde, maar na een interventie van de VAR besloot scheidsrechter Laurens Gerrets een vrije trap buiten het strafschopgebied toe te kennen. Zo bleef de schade in de eerste helft beperkt voor een matig acterend Cambuur, dat Vitesse in de tweede helft verder zag uitlopen.

Opsteker Cocu
Een kwartier voor tijd gooide Kacper Kozlowski de wedstrijd in Arnhems voordeel in het slot. De Poolse middenvelder mocht vanaf de middenlijn zonder Friese tegenstand oprukken en schoot vervolgens met links beheerst binnen: 0-2. Op dat moment stond Kjell Scherpen niet meer op doel bij Vitesse. De huurling van Brighton & Hove Albion ging tien minuten na de pauze geblesseerd naar de kant en werd vervangen door Daan Reiziger.

Sondre Tronstad bepaalde de eindstand in de slotfase op 0-3. De Noorse middenvelder was alert na een afgeslagen corner en joeg de derde Arnhemse goal langs de kansloze Virgínia. Matus Bero was nog dicht bij een vierde doelpunt voor Vitesse, maar de paal voorkwam een grotere nederlaag voor Cambuur. Voor Vitesse is het pas de tweede zege van het seizoen, maar een meer dan welkome in de strijd onderin de Eredivisie.