'Clubs keren zich tegen grote plannen FIFA, Ajax ondertekent protestbrief'

Reacties

De clubs in Europa moeten niets hebben van de plannen van de FIFA voor een nieuw toernooi dat het huidige WK voor clubteams vervangt. De ECA, de belangenvereniging van de clubs, heeft een protestbrief naar de UEFA en FIFA-president Gianni Infantino gestuurd waar ook de handtekening van Ajax-directeur Edwin van der Sar onder staat. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung.

'Clubs keren zich tegen grote plannen FIFA, Ajax ondertekent protestbrief'

Ajax maakt deel uit van het bestuur van de ECA, waar ook clubs als Real Madrid, Paris Saint-Germain en Manchester United toe behoren. Juventus-voorzitter Andrea Agnelli (foto) is de leider van het verbond van clubs. De clubs vinden het onacceptabel dat de FIFA wil tornen aan een speelkalender die tot minimaal 2024 vaststaat.

De handtekeningen van de clubbestuurders onder de brief van de ECA.
© Süddeutsche Zeitung
De handtekeningen van de clubbestuurders onder de brief van de ECA.

Infantino heeft de komst van het spiksplinternieuwe toernooi nog niet officieel aangekondigd, maar zou dat vrijdag doen tijdens een belangrijke FIFA-vergadering in Miami. Het nieuwe WK voor clubteams zou in de zomer van 2021 voor het eerst worden gehouden met liefst 24 deelnemers, waarvan twaalf uit Europa. De verwachting is dat de FIFA Council het plan zal aannemen.

De ECA heeft geen vertegenwoordiger in de FIFA Council en kan dus niet tegen het plan stemmen. Spelersvakbond FIFPro liet zich eerder al uitermate sceptisch uit over het plan. De UEFA, volgens de Süddeutsche Zeitung ook tegen het plan, kan vrijdag tegen stemmen, maar de verwachting is dat daarmee geen meerderheid wordt gehaald in de FIFA Council.

De clubs zijn teleurgesteld dat de FIFA hun zorgen nooit serieus heeft meegenomen in de beslissing over het WK voor clubs. De ECA overweegt om het hele toernooi te boycotten als de gang van zaken niet verandert. Zonder Europese clubs is het WK voor clubteams financieel een stuk minder aantrekkelijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.