Clean sheet-machine Cech zet punt achter rijke carrière

Reacties

Petr Cech zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. Dat heeft de 36-jarige doelman van Arsenal en recordinternational van Tsjechië dinsdagmiddag bekend gemaakt.

Clean sheet-machine Cech zet punt achter rijke carrière

Cech zegt in een statement op Twitter dat het na twintig jaar als prof voelt als het juiste moment om te stoppen. 'Ik heb vijftien jaar gespeeld in de Premier League en elke prijs gewonnen die er te winnen valt. Ik heb het idee dat ik alles heb bereikt dat ik wilde bereiken', aldus de Tsjechische sluitpost, die het grootste deel van zijn loopbaan voor Chelsea speelde.

Cech voegt eraan toe dat hij met Arsenal hoopt nog een prijs toe te voegen aan zijn fraaie palmares. 'Daarna kijk ik ernaar uit om te zien wat het leven buiten het veld voor mij in petto heeft.' De 1 meter 96 lange doelman vertrok in 2015 na elf jaar bij Chelsea, waar hij zijn basisplaats was kwijtgeraakt aan Thibaut Courtois. Momenteel is hij ook bij Arsenal tweede keus achter Bernd Leno.

Cech was hij in zijn eerste drie seizoenen nog gewoon basisspeler bij Arsenal. Met The Gunners won hij in 2017 niet alleen voor de vijfde keer in zijn loopbaan de FA Cup, hij scherpte er ook zijn Premier League-record van meeste clean sheets aan. Sinds het seizoen 2004/05 hield de 124-voudig international in 443 duels liefst 202 keer de nul, veel meer dan nummer twee David James (169). 

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het leverde hem een overvolle prijzenkast op. Sinds Cech in 2004 overkwam van Stade Rennes, won de negenvoudig Voetballer van het Jaar van Tsjechië met Chelsea vier landstitels en één keer de Champions League en de Europa League. Daarnaast veroverde hij nog vier keer de FA Cup, drie keer de League Cup en twee keer het Community Shield. Die laatste prijs won hij ook twee keer met Arsenal.

Helm
Cech was behalve succesvol ook een opvallende verschijning, omdat hij sinds jaar en dag met een helm onder de lat staat. In oktober 2006 liep hij als doelman van Chelsea een ernstige hoofdblessure op, nadat hij hard in botsing was gekomen met Reading-middenvelder Stephen Hunt. In januari 2007 maakte Cech vervolgens zijn rentree met het hoofddeksel, dat hij sindsdien altijd is blijven dragen. 

Het weerhield Cech, die in 2016 al stopte als international, er niet van om nog jarenlang op hoog niveau te keepen en prijzen te pakken. Zo had de uiterst betrouwbare Tsjech in 2012 een groot aandeel in de CL-zege van Chelsea door in de verlenging van de finale tegen Bayern München de strafschop van Arjen Robben te stoppen en in de aansluitende serie ook nog twee penalty's te pakken.

Tekst gaat verder onder de foto.

Petr Cech troost Arjen Robben nadat hij de penalty van zijn oude ploeggenoot heeft gestopt in de CL-finale van 2012.
Petr Cech troost Arjen Robben nadat hij de penalty van zijn oude ploeggenoot heeft gestopt in de CL-finale van 2012.

Een jaar later stond Cech in De Arena ook onder de lat toen Chelsea in de Europa League-finale van Benfica won (2-1). Het seizoen daarop zou zijn laatste volledige zijn als basisspeler. Voor aanvang van het voetbaljaar 2014/15 verloor de routinier zijn plek onder de lat op Stamford Bridge aan Courtois. Nu hij ook bij Arsenal is gezakt in de pikorde, vindt de Tsjechische clean sheet-machine het mooi geweest.

Spelersprofiel

P. Čech


Geboortedatum:
20 mei 1982
Leeftijd:
41
Geboorteplaats:
Plzeň
Nationaliteit
Tsjechië
Lengte:
1,96 m
Gewicht:
90 kg

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.