Olympique Lyon heeft dinsdagavond een volgende stap gezet richting de knock-outfase van de Champions League. Mede dankzij een goal van Memphis Depay werd Benfica geklopt. RB Leipzig deed eerder al uitstekende zaken gedaan in Groep G door Zenit Sint-Petersburg te verslaan.

Olympique Lyonnais
3 - 1
Benfica
Benfica

In de wetenschap dat concurrent Zenit Sint-Petersburg eerder op de avond had verloren van koploper RB Leipzig kon Lyon goede zaken doen in eigen huis. De start van de thuisploeg, waar Memphis in de basis stond, was uitstekend. Joachim Anderson, in het verleden nog actief voor FC Twente, kopte raak uit een voorzet van Léo Dubois na een kort genomen hoekschop. Het begin van Benfica was een stuk minder plezierig, want de Portugezen raakte binnen een kwartier ook nog verdediger Ferro kwijt met een ogenschijnlijk zware blessure. Odisseas Vlachodimos kwam met hem in botsing en Ferro ging naar de grond. Na enkele minuten behandeld te zijn geweest verliet de verdediger liggend op een karretje het veld. Jardel verving hem.

Het werd er in de eerste helft nog erger op voor Benfica, want een van de weinige grote kansen na de 1-0 leverde Lyon meteen een verdubbeling van de marge op. Houssem Aouar gaf de bal aan de linkerkant voor en Memphis Depay tikte van dichtbij binnen. De Fransen hadden het aan Anthony Lopes te danken dat het bij rust ook nog 2-0 stond. De doelman hield een poging van Chiquinho uit zijn doel. Memphis, die dit seizoen in alle Champions League-duels scoorde, verliet in de rust het veld voor Maxwel Cornet vanwege een lichte blessure. De aansluitingstreffer viel alsnog, maar kwam voor Benfica te laat. Haris Seferovic nam een voorzet van Pizzi op de borst aan en rondde af. Verder dan dat kwamen de Portugezen echter niet. Sterker nog: Lyon maakte er in de slotfase nog 3-1 van via invaller Bertrand Traoré.

Zenit Sint-Petersburg
0 - 2
RB Leipzig
RB Leipzig

Leipzig speelt in de nog prille clubgeschiedenis voor de tweede keer in de groepsfase van de Champions League. De Duitse club werd in het seizoen 2017/18 derde in de poule en speelde dus nog nooit in de knock-outfase. Dit jaar heeft Leipzig daar een goede kans toe in een poule met Zenit, Olympique Lyon en Benfica. De formatie van trainer Julian Nagelsmann won thuis al met 2-1 van de Russen en startte ook in Sint-Petersburg goed. Marcel Halstenberg scoorde zelfs, maar zijn treffer werd na het bekijken van de beelden afgekeurd omdat Christopher Nkunku in een eerder stadium hands had gemaakt.

Zenit liet zich daarna wat meer zien. Nadat Artem Dzyuba een Russische counterkans had verprutst hoopte de thuisploeg op een strafschop. Lukas Klostermann haalde Douglas Santos op de rand van het zestienmetergebied neer. De vraag was of de overtreding erbinnen had plaatsgevonden, maar de VAR oordeelde van niet. Uit de vrije trap volgde geen gevaar. Vlak voor rust kwam Zenit wel bijna op voorsprong via Sardar Azmoun, die op doelman Peter Gulacsi af snelde na een goede dieptepass van Dzyuba. Via de Hongaarse keeper ging de bal echter naast. Leipzig sloeg vervolgens diep in de extra tijd van de eerste helft toe. Marcel Sabitzer legde aan voor een vrije trap, schoot in de muur en zag Diego Demme in de rebound van afstand raak vuren: 0-1.

Leipzig bleef in de tweede helft de betere partij, al moest Gulacsi nog wel een keer reddend optreden op een poging van Azmoun. Kort nadat Nagelsmann Nkunku naar de kant had gehaald voor Timo Werner verdubbelden de bezoekers de voorsprong met een snelle aanval. Emil Forsberg bereikte Sabitzer met een splijtende pass en de middenvelder rondde koeltjes af voor 0-2. Nog geen tien minuten later voorkwam Gulacsi de aansluitingstreffer. Yordan Osorio stuitte met zijn kopbal op de doelman van Leipzig. De zege van Leipzig kwam niet meer in gevaar.

Na vier wedstrijden staat Leipzig op negen punten in Groep G. Zenit heeft er vier, net als Olympique Lyon. De Fransen kunnen later op de avond op zeven komen bij winst op Benfica.