Cijfers liegen niet: waarom Ajax Brobbey zo graag wil behouden

Reacties

Het vertrek is al aangekondigd, maar Ajax-trainer Erik ten Hag is voor en na wedstrijden regelmatig hoopvol over een eventueel langer verblijf van Brian Brobbey. Ajax wil dolgraag door met de spits, die sinds de aankondiging van zijn aanstaande vertrek regelmatig in de spotlights staat.

Cijfers liegen niet: waarom Ajax Brobbey zo graag wil behouden
© Pro Shots

Ook donderdagavond was de jonge spits weer belangrijk. De negentienjarige Brobbey viel na 55 minuten in tijdens de thuiswedstrijd tegen Lille en riep in samenwerking met doelpuntenmaker David Neres de stormloop van de Fransen een halt toe. Door de 2-1 van Neres, op aangeven van Brobbey, waren de kansen voor Lille verkeken.

Het is zeker niet voor het eerst dat Brobbey als invaller van cruciaal belang is voor Ajax. Vorige week nog bezorgde hij Ajax de overwinning in Frankrijk. Op de website maakten de Amsterdammers bekend dat het niet gelukt was om het aflopende contract van de jongeling te verlengen en dus wijst alles erop dat de doelpuntenmachine na dit seizoen transfervrij vertrekt.

Dit zou een flinke aderlating zijn voor de Eredivisionist, want de cijfers liegen niet. Van alle (aanvallend ingestelde) spelers van Ajax heeft Brobbey het minste aantal minuten nodig om rechtstreeks betrokken te zijn bij een doelpunt. De spits scoorde bij zijn Eredivisie-debuut tegen Fortuna Sittard en had een cruciale rol in de 3-1 overwinning op Willem II, inmiddels is hij dit seizoen bij vijf doelpunten betrokken geweest. Gekeken naar het aantal speelminuten doet Brobbey het gemiddeld beter dan spelers als Dusan Tadic, Antony en Sébastien Haller.

Speler Speelminuten Goals+assists Minuten per goal/assist
Tadic 2.591 30 86
Klaassen 2.257 12 188
Antony 1.958 17 115
Promes* 1.349 7 193
Labyad 1.263 10 126
Neres 1.125 8 141
Haller 785 12 65
Traoré 713 13 55
Huntelaar* 420 8 53
Brobbey 195 5 39
Idrissi 40 0 n.v.t.
*inmiddels vertrokken

Speelminuten, goals en assists in Eredivisie, Champions League, Europa League en TOTO KNVB-bekertoernooi


Na de wedstrijd was Ten Hag dan ook enthousiast over Brobbey. 'Met die wissel kregen we ook wat meer lucht', zo doelde Ten Hag tijdens de persconferentie na de 2-1 zege op het inbrengen van Brobbey voor Antony tien minuten na rust. 'We creëerden zo een aanspeelpunt, maar hij is ook goed in de diepte en bij voorzetten. Hij brengt ook Tadic, daarna Klaassen en dan Neres, die afrondt bij de 2-1, in stelling.'

Voor Ten Hag staat de deur wat betreft Brobbey wagenwijd open, hoewel hij het daar niet over wilde hebben na het bereiken van de achtste finale. 'Op een avond als deze moet je het daar niet over hebben. Hij is bij Ajax en met deze jongens wil hij presteren en wat winnen. Volgend jaar is volgend jaar.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Brobbey
Meer over Brobbey
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.