China maakt zichzelf belachelijk in jacht op WK-ticket

Reacties

Honderden miljoenen aan investeringen in het Chinese voetbal ten spijt, lijkt China opnieuw naast plaatsing voor het WK te grijpen. Het naar inwoners gemeten grootste land ter wereld blameerde zichzelf tegen Oezbekistan en Syrië.

China maakt zichzelf belachelijk in jacht op WK-ticket

China ging dinsdag met Vitesse-speler Zhang Yuning als invaller met 2-0 onderuit in de Oezbeekse hoofdstad Tashkent, wat betekent dat plaatsing voor het WK alleen in theorie nog mogelijk is.

Donderdag had China zich namelijk al in eigen land voor schut gezet tegen Syrië, door met 0-1 te verliezen van de al jaren door oorlog verscheurde natie. Voormalig ADO Den Haag-stagiair Gao Hongbo verbond dinsdag zijn conclusies aan het dubbele debacle, door zijn functie als bondscoach van het land met ruim 1,3 miljard inwoners ter beschikking te stellen.

Dat China in een poule met Iran, Oezbekistan, Zuid-Korea, Syrië en Qatar met één punt uit vier duels onderaan staat is een grote vernedering voor het land. De afgelopen jaren werden er honderden miljoenen in de Chinese voetbalcompetitie gepompt, om deze in aanzien en niveau te doen stijgen. Het idee was dat door de toestroom van buitenlandse spelers en trainers ook het niveau van de Chinese voetballers zou stijgen. Die missie is volledig mislukt, waardoor het WK van 2002 voorlopig de enige eindronde lijkt te blijven waarop China actief was.

Behalve China slaat ook Qatar, nog altijd de aangewezen organisator voor het WK van 2022, een modderfiguur in Groep A. Oezbekistan laat zich daarentegen van een verrassend sterke kant zien. Mocht het land zich voor het WK plaatsen, dan is het de eerste Centraal-Aziatische natie in de historie die daarin slaagt.

Stand Groep A Aziatische WK-kwalificatiereeks
Land Gespeeld-punten
Iran 4-10
Oezbekistan 4-9
Zuid-Korea 4-7
Syrië 4-4
Qatar 4-3
China 4-1

De groepswinnaar en nummer twee plaatsen zich voor het WK van 2018. De nummer drie speelt play-offs tegen nummer drie van Groep B.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.