Chili ontsnapt tegen Australië na bliksemstart

Australië heeft zich tegen Chili laten zien als een veerkrachtige ploeg, maar de schade van de openingsfase bleek te groot (1-3).

Chili begon aan het WK met een slechte reeks met slechts twee zeges van de laatste zeventien duels op het mondiale podium. Tegen Australië leek al snel de solide basis gelegd voor een nieuw succes voor de formatie van bondscoach Jorge Sampaoli, die Arturo Vidal aan de aftrap bracht.

In de elfde minuut bood Australië een helpende hand door beroerd te verdedigen. Alexis Sánchez was het uiteindelijk die van dichtbij met binnenkant voet de score opende voor Chili. Koud een minuut later stond de aanvaller van Barcelona aan de basis van de 2-0 van Jorge Valdivia, die de bal schitterend in de kruising krulde.

De productieve start bleek allerminst de opmaat voor een makkelijke avond voor Chili. Australië herrees na ruim een half uur uit de dood. Routinier Tim Cahill stond met een uitstekende kopbal aan het einde van de aanval die leidde tot de aansluitingstreffer. Voor de 34-jarige aanvaller was het zijn vierde WK-treffer namens Australië, dat op het mondiale podium in totaal negen keer scoorde.

Tim Cahill troeft Gary Medel af in een luchtduel en kopt schitterend raak.

In Cuiaba gaf Australië in de tweede helft het ingezette herstel een vervolg. Cahill ontpopte zich daarbij ondanks zijn 34 jaar als een plaaggeest voor de Chileense defensie. De 69-voudige international, die tegenwoordig uitkomt voor New York Red Bulls, claimde ook tevergeefs een strafschop. Ook de andere Australische routinier Mark Bresciano dwong Claudio Bravo tot een redding.

Maar de beloning voor de wederopstanding in de vorm van een punt bleef achterwege. De komende tegenstander van Nederland – woensdag in Porte Alegre – ging als verliezer van het veld. Chili pakte wel de punten, maar kon tegelijkertijd zijn status van mondiale nummer veertien niet waarmaken tegen de nummer 62. De opluchting na de 3-1 van invaller Jean Beausejour in blessuretijd was tekenend.