Chelsea verdrijft alle Abramovich-zorgen voor even naar de achtergrond

Chelsea heeft de zorgen voor even naar de achtergrond verdreven. De regerend houder van de Champions League plaatste zich woensdag in Lille voor de kwartfinale van het miljardenbal.

Lille
Lille
1 - 2
Chelsea
Chelsea

Bij Chelsea gaat het deze weken niet of nauwelijks over voetbal. Normaal gesproken zou de jacht naar de tweede Champions League-titel op rij alle aandacht hebben opgeslokt, maar in West-Londen hebben ze momenteel andere dingen aan het hoofd. De sancties voor clubeigenaar Roman Abramovich werpen hun schaduw ver vooruit bij The Blues, die de gevolgen ondervinden van de ingreep van de Britse overheid.

Even leek het zelfs onzeker of Chelsea woensdag überhaupt tegen Lille kon aantreden. L'Équipe pakte uit met het verhaal dat de club een speciale UEFA-licentie nodig zou hebben, net zoals in de Premier League het geval is. Dat bericht verwees de Europese voetbalbond echter naar het rijk der fabelen. Dat betekende dat manager Thomas Tuchel en zijn spelers niet hoefden te vrezen voor een administratieve eliminatie en gewoon konden voetballen in Stade Pierre-Mauroy.

Ongelukkige hoofdrol Jorginho
In het uiterste noorden van Frankrijk moest Lille een 2-0 nederlaag uit het heenduel zien goed te maken. De regerend landskampioen startte met Sven Botman in de basis, maar zonder de geblesseerde Renato Sanches. Bij de bezoekers begon naast Hakim Ziyech ook Romelu Lukaku op de bank. De recordaankoop moest lijdzaam toezien hoe Kai Havertz, de man in vorm, opnieuw de voorkeur kreeg in de punt van de aanval.

Een kleine tien minuten voor rust brak Jorginho de wedstrijd ongewild open. De aanvoerder van Chelsea kreeg de bal op zijn te hoog geheven arm. Scheidsrechter Davide Massa kon na het bestuderen van de beelden niet anders dan de bal op de stip leggen. Oudgediende Burak Yilmaz, 36 jaar oud, schoot de penalty vervolgens onberispelijk binnen. Met binnenkant voet joeg de Turkse aanvaller de bal voorbij doelman Edouard Mendy (1-0).

Chelsea slaat terug
Dat bracht de spanning over twee wedstrijden helemaal terug, maar Chelsea rechtte nog voor rust de rug. Jorginho, bij de openingstreffer nog de gebeten hond, stuurde Christian Pulisic in de derde minuut van de extra speeltijd weg in het strafschopgebied. De Amerikaanse aanvaller was sneller bij de bal dan Sven Botman en klopte doelman Léo Jardim met een schuiver in de lange hoek (1-1).

Botman valt uit
Een kleine tien minuten na rust werd Lille opgeschrikt door een hamstringblessure van sterkhouder Sven Botman, die niet verder kon. De ploeg van Jocelyn Gourvennec raakte niet van slag en stelde alles in het werk om de voorsprong te heroveren. Mendy was volledig kansloos op een inzet van Xeka, maar de kopbal van de Portugees belandde op de paal.

Waar Lille steeds meer aan aanvallen dacht, deelde Chelsea aan de andere kant de genadeklap uit. Een voorzet van invaller Mason Mount belandde voor de voeten van César Azpilicueta. De aanvoerder kreeg de bal op zijn knie, maar dat verhinderde hem niet om de bezoekers op voorsprong te zetten en het laatste restje hoop bij Lille weg te nemen (1-2).

Met de overwinning verzekerden The Blues - waar Lukaku en Ziyech nog invielen - zich van de kwartfinale van de Champions League, maar vanwege de problemen rondom Abramovich lijkt het thuisduel in ieder geval achter gesloten deuren te moeten worden afgewerkt. The Athletic schrijft dat ook seizoenkaarthouders niet naar binnen mogen, omdat Europese duels niet inbegrepen zijn bij een jaarkaart. Dat zou betekenen dat Chelsea nieuwe inkomsten zou genereren en dat is nadrukkelijk verboden.

Een schrale troost voor de supporters van Chelsea: hun club heeft zich voor het tweede jaar op rij bij de laatste acht van de Champions League geschaard. Vrijdag vindt de loting plaats.