Chelsea houdt geplaagd Spurs via penalty's uit League Cup-finale

In navolging van Manchester City heeft ook Chelsea zich geplaatst voor de finale om de League Cup op 24 februari. De Londenaren waren donderdag in de return van de halve finale na penalty's te sterk voor stadgenoot Tottenham Hotspur, dat de trip naar Wembley daardoor dus niet mag maken en zo een kans op de eerste prijs sinds 2008 in rook zag opgaan.

Chelsea
Chelsea
ns
2 - 1
Tottenham Hotspur

Chelsea maakte afgelopen zaterdag tegen stadgenoot Arsenal tot woede van manager Maurizio Sarri nog een slechte beurt, maar ging donderdagavond onder toeziend oog van winteraankoop Gonzalo Higuaín in de return tegen Tottenham voortvarend van start. Al na enkele minuten kreeg Pedro de eerste mogelijkheid om de stand over twee duels gelijk te trekken.

Het vooral in aanvallend opzicht gehavende Spurs hield aanvankelijk stand, maar moest na 27 minuten dan toch buigen. N'Golo Kanté nam de bal op de rand van het stafschopgebied in één keer op zijn slof en zag zijn inzet door de benen van Moussa Sissoko en de verbouwereerde doelman Paulo Gazzaniga, die Michel Vorm is gepasseerd in de pikorde, in het doel verdwijnen.

De van Juventus gehuurde Gonzalo Higuaín was al aanwezig op Stamford Bridge, maar zat nog niet bij de wedstrijdselectie van Chelsea.

Het dominante Chelsea rook bloed na de vierde seizoenstreffer van Kanté en kwam nog voor rust op 2-0 na een vloeiend lopende aanval. De bal kwam op de rechterflank uiteindelijk terecht bij de mee opgekomen César Azpilicueta. De Spaanse back gaf de bal op een presenteerblaadje aan Eden Hazard, die vervolgens zijn eerste goal van 2019 maakte.

Het toch al zo geplaagde Tottenham had even daarvoor al een andere tegenvaller te verwerken gekregen door het uitvallen van linksback Ben Davies, maar uitgerekend zijn vervanger stond enkele minuten na rust aan de basis van de belangrijke tegentreffer. Danny Rose bereikte met een afgemeten voorzet Fernando Llorente en de stand-in van Harry Kane kopte al vallend raak.

Dat doelpunt betekende door het resultaat van twee weken geleden (1-0) dat penalty's de beslissing zouden moeten brengen op Stamford Bridge. Vooral Chelsea leek er veel aan gelegen dat te voorkomen, maar kansen voor Olivier Giroud en Hazard leverden niets op. Aan de andere kant raakte invaller Lucas Moura het zijnet na een geweldige uittrap van Gazzaniga.

Sarri bracht in het laatste kwartier nog Willian en Mateo Kovavic als verse krachten. Chelsea perste er een klein slotoffensief uit en Giroud miste in de extra tijd nog een grote kans. Een strafschoppenserie was daardoor onvermijdelijk. Daarin was Chelsea foutloos en dus de sterkste. Eric Dier schoot de derde strafschop van Spurs hoog over, daarna pakte doelman Kepa ook nog de inzet van Lucas.