Celtic overrompelt Rangers en trakteert Van Bronckhorst op eerste nederlaag

Reacties

In een kolkende ambiance heeft Celtic woensdagavond de Old Firm gewonnen. De thuisploeg liet met name in de eerste helft geen spaan heel van het Rangers FC van trainer Giovanni van Bronckhorst. De Nederlander leed zijn eerste nederlaag als trainer van de onttroonde Schotse koploper.

Celtic overrompelt Rangers en trakteert Van Bronckhorst op eerste nederlaag
© Imago
Celtic
Celtic
3 - 0
Glasgow Rangers
Glasgow Rangers

Ruim zestigduizend Schotten leidden de misschien wel meest beladen wedstrijd in het Europese topvoetbal op behaaglijke wijze in. Een stortvloed aan kabaal werd opgevolgd door een vloeiende versie van Gerry & the Pacemakers' You'll Never Walk Alone. Het krachtige gezang bleek het startsein van een derby die voorbij zou vliegen als een wervelwind.

De gasten uit de blauwe kant van Glasgow moesten het doen zonder het eigen publiek dat veroordeeld was tot een plaats voor de beeldbuis. Al had Van Bronckhorst vanaf de tribune steun van zijn nieuwe aanwinst Aaron Ramsey, de Welshman die op Deadline Day werd gehuurd van Juventus.

Voor de Nederlandse oefenmeester, tot de aftrap ongeslagen als trainer van de Schotten, was het zijn eerste Old Firm als manager. Hij koos in zijn basisopstelling voor debutant Amad Diallo, de ook door Feyenoord begeerde aanvaller die vlak voor het verstrijken van de transferwindow was gehuurd van Manchester United. Aan de andere kant begon Giorgos Giakoumakis in de spits. De Griek werd vorig seizoen in dienst van VVV-Venlo topscorer van de Eredivisie.

Horrorbegin
Veel slechter kon de primeur voor Van Bronckhorst niet beginnen. De thuisploeg blufte de manschappen van Van Bronckhorst af en drukte Rangers achteruit. Minder dan vijf minuten waren er nodig om het toch al heen en weer deinsende Celtic Park in hogere sferen te brengen. Een afgeslagen hoekschop belandde voor de voeten van Reo Hatate, die verwoestend uithaalde (1-0).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat beeld bleek een voorbode voor wat de eerste helft zou volgen. Rangers hing 45 minuten lang in de touwen. Liefst vier keer miste Giakomakis fortuin in de afronding. Tot grote frustratie van de verder goed spelende aanvalsleider. Even voor rust was het echter opnieuw goudhaantje Hatate die de makke gasten nog een keer pijn deed. Met zijn rechterbeen schoot de Japanner van afstand hard raak (2-0).

Daar bleef het niet bij, want het was voor de Schotse runner-up teken om nog voor rust de nekslag toe te dienen. En dat gebeurde. Dit keer was Hatate niet het eindstation, maar de aangever. De Japanner vond buitenspeler Liel Abada, die de lamgeslagen Rangers-defensie te snel af was en Celtic Park voor de derde keer liet ontploffen (3-0).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In de tweede helft vlogen beide kemphanen elkaar net zo fanatiek in de haren, maar zakte de kwaliteit van het spel. Het duel verviel in een typische vechtwedstrijd, zonder dat nog heel veel grote kansen werden gecreëerd. Rangers drukte Celtic achteruit, maar wist nooit de code van de stugge defensie te kraken.

Zeperd
Een schot van Ryan Jack vloog nog via doelman Joe Hart op de lat, maar dichterbij kwam de ploeg van Van Bronckhorst nooit meer. Daardoor leidt de oefenmeester in zijn eerste Old Firm op pijnlijke wijze zijn eerste nederlaag als manager van de Schotse grootmacht. Door de zeperd verliest Rangers ook nog de koppositie op de ranglijst aan de aartsrivaal. En dat alles na de eerste overwinning in de derby sinds 2019.

Premiership

Stand Premiership 2021/2022

Schotland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Celtic
33
26
4
3
78-19
+59
82
2
Glasgow Rangers
33
23
7
3
67-27
+40
76
3
Heart of Midlothian
33
16
9
8
48-33
+15
57
4
Dundee United
33
10
11
12
31-37
-6
41
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Premiership
Meer over Premiership
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.