Cavani schrijft geschiedenis bij ruime winst PSG

Edinson Cavani heeft zich zaterdag in de geschiedenisboeken van Paris Saint-Germain geschoten. De Uruguayaan was trefzeker in de 4-0 winst op Montpellier en is daardoor in zijn eentje topscorer aller tijden van de club.

Edinson Cavani nam na zijn recorddoelpunt de tijd om zijn feestje te vieren met de fans.

Het record van Cavani hield Parijs al langer in zijn greep en zorgde ook voor onrust. De spits had immers al eerder geschiedenis kunnen schrijven, maar werd gedwarsboomd door Neymar. In de 8-0 overwinning van PSG op Dijon kregen de hoofdstedelingen een penalty in de slotfase, maar conform de gemaakte afspraak nam Neymar de strafschop. Fans in Parc des Princes hadden liever gezien dat Cavani vanaf elf meter een kans kreeg om topscorer aller tijden te worden.

Dit gebeurde echter niet, waardoor Cavani moest wachten op zijn moment. Tegen Olympique Lyon (2-1 verlies) en tijdens de bekerwinst op Guingamp (4-2) kwam de aanvalsleider niet tot scoren, maar tegen Montpellier was het al vroeg raak. Op aangeven van Adrien Rabiot tikte Cavani zijn 157ste doelpunt in dienst van PSG binnen. Daarmee passeert hij Zlatan Ibrahimovic, die in 180 duels 156 keer scoorde.

Kort voor rust verdubbelde Neymar vanaf de stip de marge, wat voor de Braziliaan alweer zijn 25ste doelpunt in dit seizoen was. Montpellier had na de 2-0 wel door hoe laat het was. PSG kreeg dit seizoen in slechts één duel meer dan twee tegendoelpunten, toen Bayern München in de Champions League met 3-1 won van PSG. De tweede helft werd dan ook uitgevoetbald als een formaliteit.

Ángel Di María pikte twintig minuten voor tijd zijn doelpunt mee, hij schoot beheerst raak na een voorzet van Thomas Meunier. In de slotfase liep PSG verder uit, toen Montpellier dacht aan een eretreffer. Via Di María en Cavani belandde een razendsnelle counter bij Neymar, die de 4-0 over de doellijn liep.

PSG kan zodoende toewerken naar het belangrijke tweeluik in de achtste finale van de Champions League. De formatie uit Parijs is inmiddels gewend geraakt aan goede prestaties in de Ligue 1, maar wacht nog altijd op het eerste succes in het miljardenbal. In de knock-outfase staat PSG tegenover titelhouder Real Madrid. De eerste wedstrijd tussen de Europese grootmachten staat 14 februari op de agenda.