Sterrenaanval PSG overtreft zelfs cijfers City en Barça

Reacties

Paris Saint-Germain investeerde afgelopen zomer 402 miljoen euro in de aanval, maar dan heb je ook wat. Zelfs de aanvalsmachines van Manchester City en Barcelona kunnen de Parijzenaren dit seizoen niet bijbenen.

Sterrenaanval PSG overtreft zelfs cijfers City en Barça

Zondag was het de beurt aan Stade Rennes om gedeclasseerd te worden door het sterrenensemble van PSG: 1-6. Het was alweer de achtste keer dit seizoen dat de ploeg van trainer Unai Emery minimaal vijf doelpunten maakte in één wedstrijd. Ter vergelijking: dat lukte City pas vier keer, Barcelona deed het zelfs pas drie keer.

Puur kijkend naar alleen de prestaties in competitieverband steekt PSG ook boven City en Barça uit. De koploper van Frankrijk maakt gemiddeld 3,1 doelpunten per Ligue 1-wedstrijd. City domineert de Premier League met 2,9 doelpunten per duel, Barça maakt er in La Liga gemiddeld elke negentig minuten 2,7. Kijkend naar alle officiële wedstrijden maakt PSG zelfs gemiddeld 3,4 doelpunten per wedstrijd (zie tabel onder dit artikel).

Raheem Sterling zat vorig seizoen nog regelmatig op de bank, maar is inmiddels niet meer weg te denken uit de City-aanval.
Raheem Sterling zat vorig seizoen nog regelmatig op de bank, maar is inmiddels niet meer weg te denken uit de City-aanval.

Natuurlijk zijn er altijd factoren die in ogenschouw genomen moeten worden. Zo miste Barcelona topaankoop Ousmane Dembélé de hele eerste seizoenshelft en werd er om die reden zelfs geswitcht naar een 4-4-2-systeem. Bij Manchester City ontbrak Sergio Agüero enige tijd vanwege een blessure.

Financieel
De aanval van PSG - bestaande uit Neymar, Kylian Mbappé en Edinson Cavani - is met afstand de duurste van de drie meest scorende clubs uit de grootste Europese competities. Het drietal kostte de grootmacht in totaal liefst 466,5 miljoen euro, uitgaande van de cijfers van Transfermarkt. Mbappé wordt officieel nog gehuurd van AS Monaco, maar er is een verplichte optie tot koop voor 180 miljoen.

Bij Barcelona werd de grootste ster, Lionel Messi, zelf opgeleid. Luis Suárez kwam voor 81,7 miljoen over van Liverpool, Dembélé voor 105 miljoen van Dortmund wat het totaal brengt op 186,7 miljoen. City spendeerde aan Agüero (36 miljoen), Leroy Sané (50 miljoen) en Raheem Sterling (62,5 miljoen) in totaal 148,5 miljoen euro en gaf dus zelfs het minste geld uit aan de drie aanvallers die het vaakst in de basis verschijnen.

Individueel
Hoewel er bij de drie aanvalsmachines natuurlijk ook wordt gescoord door verdedigers en middenvelders, ligt de focus in dit artikel volledig op de aanvallers. Kijkend naar het aantal doelpunten dat zij individueel maakten, komt PSG wederom het sterkst uit de test.

Edinson Cavani wordt dit seizoen meer dan ooit op handen gedragen bij PSG.
Edinson Cavani wordt dit seizoen meer dan ooit op handen gedragen bij PSG.

Cavani is de absolute doelpuntenmachine met 25 doelpunten verdeeld over alle competities, maar ook Neymar (17) en Mbappé (12) zijn op dreef. Barcelona is vooral afhankelijk van Messi, die twintig keer scoorde. Suárez staat op elf treffers, de pas net weer fitte Dembélé wacht nog op zijn eerste doelpunt.

Bij City is de opmars van Sterling opvallend te noemen. De Engelse international zat vorig seizoen nog vooral op de bank, maar staat deze jaargang al op achttien goals. Agüero staat op hetzelfde aantal, Sané blijft met negen treffers iets achter op zijn veelscorende ploeggenoten.

De uitspraak 'De aanval is de beste verdediging' gaat in ieder geval op voor zowel PSG, City als Barça. In Frankrijk en Spanje bedraagt het gat tussen de nummer één en twee negen punten, in Engeland zelfs vijftien punten. Met alle drie de grootmachten nog actief in de Champions League is er nu bovendien al genoeg om naar uit te kijken in 2018.

Totaal aantal wedstrijden-doelpunten

PSGBarcelonaManchester City
Competitie19-5818-4822-64
Nationale beker(s)2-103-94-7
Champions League6-256-96-14
Totaal27-9327-6632-85
Gemiddeld3,42,42,7
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.