Catastrofe dreigt voor Oranje na afgang op IJsland

Reacties

De situatie bij Oranje bereikte maandagavond een nieuw dieptepunt met een 2-0 nederlaag op IJsland. Daarmee is kwalificatie voor het EK van 2016 serieus in het geding voor de nummer drie van de wereld. Het laatste EK waarop Oranje ontbrak was in 1984.

Catastrofe dreigt voor Oranje na afgang op IJsland

Gebrek aan scherpte en concentratie. Het zijn kreten die bondscoach Guus Hiddink keer op keer bezigde rondom zijn eerste drie interlands sinds hij terugkeerde als bondscoach. Ook voor de ontmoeting met IJsland benadrukte hij nog eens het belang. 'Dit duel is in alle opzichten cruciaal', hamerde hij, wetende dat bij een nederlaag de achterstand op zowel IJsland als Tsjechië zes punten zou bedragen.

Slippertje
Net als tegen Italië (2-0), Tsjechië (2-1) en Kazachstan (2-1) bleken zijn opmerkingen weer niet het gewenste effect te hebben gesorteerd. Het duel was pas negen minuten oud toen Stefan de Vrij een totaal onnodige overtreding in het strafschopgebied maakte op Theódór Bjarnason. Arbiter Carlos Velasco wees naar de stip en Gylfi Sigurdsson haalde vervolgens vanaf elf meter de trekker over. Het was alweer het vierde defensieve slippertje sinds Hiddinks aantreden als keuzeheer, na de fouten van Martins Indi tegen Italië en Kazachstan en de blunder van Daryl Janmaat tegen Tsjechië.

Jasper Cillessen heeft geen antwoord op de harde knal van Gylfi Sigurdsson.
Jasper Cillessen heeft geen antwoord op de harde knal van Gylfi Sigurdsson.

Na die valse start nam Oranje het initiatief over, maar de opbouw was te slordig en te voorspelbaar om het de thuisploeg lastig te maken. Met de spaarzame kansen die Oranje kreeg, sprongen de aanvallers bovendien zeer onzorgvuldig om. Robin van Persie, die 'gewoon' de voorkeur had gekregen boven Klaas-Jan Huntelaar, schoot in de 26ste minuut naast na een prachtige pass van Arjen Robben. Die laatste kopte drie minuten later rakelings langs het doel na een voorzet van Daley Blind.

Ramp
Daarmee liet Nederland na zichzelf te belonen voor zijn summiere overwicht. Op slag van rust kreeg Oranje tot overmaat van ramp de 2-0 om de oren. De defensie slaagde er niet in een corner adequaat te verwerken, waarna Sigurdsson de bal hard en hoog tegen de touwen joeg (foto boven).

In een poging een doemscenario af te wenden bracht Hiddink halverwege Huntelaar in. Slachtoffer van die wissel was Wesley Sneijder, die op IJsland zijn 109de interland speelde en daarmee Rafael van der Vaart evenaarde op de derde plaats op de lijst met internationals met meeste caps. Ook Huntelaar kon het tij niet keren. Oranje probeerde het in de tweede helft wel, maar het werd fysiek afgetroefd en bovendien ontbrak het de spelers van Nederland aan vernuft en creatieve ideeën. Ook Robben, die op het WK zo vaak de doorbraak verzorgde, drukte zijn stempel niet.

Nigel de Jong in een kopduel met Ajacied Kolbeinn Sigthórsson.
Nigel de Jong in een kopduel met Ajacied Kolbeinn Sigthórsson.

Sterker nog: de 3-0 was in de tweede helft reëeler dan de aansluitingstreffer van Nederland. IJsland counterde een paar keer gevaarlijk. Jon Bodvarsson kreeg na een flater van De Vrij vlak voor tijd de grootste kans, maar hij mikte naast. Leroy Fer en Quincy Promes, die even eerder waren ingevallen, veranderden weinig tot niets aan het wedstrijdbeeld, wat betekent dat Hiddink na vier duels als bondscoach slechts één zege en liefst drie nederlagen kan overleggen.

Plaatsing EK
Daarmee dreigt een debacle voor Oranje. De nummer drie van de wereld moet zich namelijk grote zorgen maken over plaatsing voor het EK van 2016. Nederland staat na drie duels al zes punten achter op IJsland en Tsjechië. De nummers een en twee van de poule plaatsen zich rechtstreeks voor het toernooi. Voor de beste nummer drie geldt datzelfde, terwijl de overige landen die als derde eindigen play-offs gaan spelen.

Voorlopig lijkt dat laatste het hoogst haalbare voor Nederland, dat de kwalificatiecyclus op 16 november hervat met een thuiswedstrijd tegen Letland, dat met twee punten uit drie duels een directe concurrent is. Vier dagen daarvoor speelt Oranje eerst nog een oefenduel met Mexico.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.