Oranje jaagt op vervolg uniek succes Hiddink in 1995

Reacties

Het Nederlands elftal speelt maandagavond in Reykjavik zijn derde wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het EK 2016 in Frankrijk. Acht opvallende feiten op een rij in de aanloop naar het thuisduel met IJsland (aftrap 20.45 uur).

Oranje jaagt op vervolg uniek succes Hiddink in 1995

● Nederland won negen van de tien voorgaande ontmoetingen met IJsland (G1) en hield in zes ontmoetingen de nul (vier tegendoelpunten). Oranje speelde vijf keer eerder een uitwedstrijd tegen IJsland, waarvan vier keer in Reykjavik (acht goals voor) en één keer in de Adelaarshorst in Deventer (eveneens acht goals tijdens een 1-8 zege in 1973).

● Wesley Sneijder staat voor zijn 109de interland en kan daarmee op gelijke hoogte komen met Rafael van der Vaart, de nummer drie op de ranglijst met meeste duels voor Oranje. Sneijder (22) kan Van der Vaart (23) ook evenaren als meest ervaren international in EK-kwalificatiewedstrijden.

● Opvallend: onder bondscoach Guus Hiddink won Oranje slechts één keer eerder een uitduel in een EK-kwalificatiereeks. Op 11 oktober 1995 won Nederland met 0-4 op Malta.

● Nederland verloor vier van de laatste acht uitduels in EK-kwalificatiereeksen (W4). De laatste twee EK-kwalificatieduels buitenshuis gingen verloren (Zweden 3-2, EK 2012) en onlangs tegen Tsjechië (2-1).

Klaas-Jan Huntelaar is all-time topscorer in EK-kwalificatieduels met veertien doelpunten.
Klaas-Jan Huntelaar is all-time topscorer in EK-kwalificatieduels met veertien doelpunten.

● Klaas-Jan Huntelaar was veertien keer trefzeker voor het Nederlands elftal in dertien EK-kwalificatiewedstrijden. De spits uit Drempt is daarmee all-time topscorer in de EK-kwalifcatiereeksen. Oranje-aanvoerder Robin van Persie volgt met elf goals maar moet op dit moment nog Dennis Bergkamp en Marco van Basten voor zich dulden (twaalf goals).

● IJsland is ongeslagen in de laatste vier kwalificatiewedstrijden in eigen huis en heeft al 351 minuten geen doelpunt geïncasseerd in competitieve thuisduels. De IJslanders hebben na twee kwalificatieduels voor het EK van 2016 al meer punten gepakt (zes) dan tijdens de complete kwalificatiereeks voor het EK in Polen en Oekraïne (vier punten in acht wedstrijden).

● Alleen Ronald Koeman (acht) benutte meer strafschoppen in dienst van Oranje (exclusief penaltyseries) dan Robin van Persie (zeven).

● Het Nederlands elftal was trefzeker in de laatste vijftien EK-kwalificatieduels, een evenaring van het record dat werd gevestigd tussen 1995 en 2006.

Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.