Carroll deelt in extremis megadreun uit aan Pieters en Martins Indi

Stoke City heeft, in de strijd tegen degradatie uit de Premier League, een enorme dreun te verwerken gekregen. Met Erik Pieters én Bruno Martins Indi negentig minuten binnen de lijnen leken The Potters maandagavond op bezoek bij West Ham United de laatste strohalm te pakken. Invaller Andy Carroll dompelde Stoke in de slotfase echter in rouw met zijn 1-1. Het werd een duel waarin ingevallen cultspitsen de hoofdrollen pakten en drie (!) goals van West Ham werden afgekeurd.

Het ploeterende Stoke heeft al sinds 20 januari (2-0 tegen Huddersfield Town) geen wedstrijd meer gewonnen. Twee weken daarvoor werd manager Mark Hughes op straat gezet en vervangen door Paul Lambert, maar sinds die thuiszege op de ploeg van Rajiv van La Parra en Terence Kongolo volgden tot maandagavond niet meer dan vier gelijke spelen en vijf nederlagen. Daardoor gleden The Potters af tot de voorlaatste positie in de Premier League, een goed resultaat op bezoek bij West Ham was dan ook strikt noodzakelijk.

Toch was het de thuisploeg die voor rust het meest dreigend was. Aaron Cresswell verstuurde een gevaarlijke vrije trap, voormalig FC Twente-aanvaller Marko Arnautovic stuitte in kansrijke positie op (het gezicht van) keeper Jack Butland, waarna de goalie simpel kon redden op een inzet van Mark Noble. Stoke kwam niet verder dan pogingen van Moritz Bauer en Mame Biram Diouf, die makkelijke prooien waren voor West Ham-keeper Hart.

Bruno Martins Indi jaagt op Marko Arnautovic, op de achtergrond kijkt Erik Pieters toe.

Een gelijkspel zou niet voldoende zijn voor de bezoekers, waar Ibrahim Afellay onlangs uit de selectie werd gezet. Pieters meldde zich na rust enkele keren op de helft van de tegenstander, maar het was op een schot van Diouf na lange tijd bepaald niet overtuigend wat Stoke liet zien. Sterker nog: West Ham trof twee keer doel, maar die goals werden allebei afgekeurd. Arnautovic kopte raak, maar stond daarbij buitenspel. Even later toucheerde hij een schot van Edimilson Fernandes, wederom in buitenspelpositie.

Dreun
Het leek daarom bij 0-0 te blijven, waarmee Stoke geen centimeter zou opschieten, maar invaller Crouch leek zich tien minuten voor tijd te ontpoppen tot de absolute held. Hij reageerde razendsnel toen Hart een schot van Xherdan Shaqiri knullig losliet, de boomlange cultspits schoot van dichtbij de bevrijdende 0-1 binnen. Stoke leek daarmee de cruciale driepunter over de streep te trekken, maar in de slotminuut deelde (de eveneens ingevallen) Carroll met een rake volley een dreun van jewelste uit aan Stoke. In de blessuretijd kwam Stoke goed weg toen een derde Londense goal (terecht) werd afgekeurd wegens hands, aan de andere kant kreeg Martins Indi nog een kopkans.

Door het 1-1 gelijkspel heeft de ploeg van Pieters en Martins Indi een wonder nodig om degradatie te ontlopen. Met nog vier wedstrijden te gaan is de achterstand op nummer zeventien Swansea City vijf punten, terwijl de Welshmen ook nog eens een wedstrijd minder hebben gespeeld. Ook om de andere concurrenten in te halen, moet Stoke sowieso zelf twee van de laatste vier duels winnen. Dat lijkt er gezien de recente vorm niet in te zitten. Het speelt nog tegen Burnley, Liverpool, Crystal Palace én Swansea.