Captain Virgil, cruciaal voor Oranje én Liverpool

Reacties

In aanloop naar de Champions League-kraker tegen Paris Saint-Germain neemt Liverpool het in de Premier League op tegen Watford. VI's Süleyman Öztürk over het wonderjaar van Virgil van Dijk.

Captain Virgil, cruciaal voor Oranje én Liverpool

Voetbal is een vreemde sport waarin de tijd anders kan aanvoelen. Het lijkt een eeuwigheid geleden dat Virgil van Dijk bij Southampton voetbalde. Alsof die periode iets van een ver verleden is. In werkelijkheid is hij nog maar elf maanden speler van Liverpool. De verdediger komt net kijken in de kleedkamer van The Reds. Toch droeg hij, op aandringen van de spelersgroep, de aanvoerdersband al en is het een kwestie van tijd voordat hij zich definitief captain mag noemen van de Liverpool FC.

'What a difference a year makes', is een gevleugelde uitdrukking in het Engels. Virgil van Dijk begon dit kalenderjaar als de duurste verdediger aller tijden. Ik weet niet precies meer hoeveel, ik heb ook geen zin dat op te zoeken, maar het was zo veel dat Jürgen Klopp zich moest verantwoorden en dat Van Dijk op de cover van VI als man van zoveel miljoen werd gepresenteerd. Het punt: niemand kan het iets schelen hoeveel geld Liverpool betaalde. Iedereen is het erover eens dat de club met het binnenhalen van Van Dijk de transfer van het jaar bewerkstelligde. Er is bij Liverpool een periode voor en na Van Dijk. Je zou ook kunnen zeggen: What a difference a Virgil makes.

Even de belangrijkste feiten kort op een rijtje:

1 januari: Tekent een contract tot medio 2023 bij Liverpool.

6 januari: Kopt bij zijn debuut de winnende binnen in de Merseyside-derby.

22 maart: Nieuwe aanvoerder Oranje.

26 mei: Finale Champions League.

13 oktober: Maakt de 1-0 tegen Duitsland in de Johan Cruijff Arena.

24 oktober: Draagt aanvoerdersband in CL-duel met Rode Ster Belgrado.

19 november: Schiet Oranje als spits naar de finaleronde van de Nations League.

Verder hield hij veertien keer de nul met Liverpool in de 26 Premier League-duels die hij tot nu toe speelde.

Vraag iemand die het voetbal een beetje volgt wat Van Dijk een jaar geleden deed en de kans is groot dat er een stilte valt. In tegenstelling tot de transfersom heb ik dit wel even opgezocht. Omdat het zo verschrikkelijk lang geleden lijkt. Van Dijk vormde in de laatste weken van november 2017 een centraal verdedigingskoppel met een andere Nederlander. Samen met Wesley Hoedt kon hij niet voorkomen dat er met 3-0 werd verloren van Liverpool, werd er met 4-1 gewonnen van Everton en hield Southampton Manchester City tot in de zesde minuut van de blessuretijd op 1-1.

Is alles wat hij doet perfect? Nee, dat niet. Vers in het geheugen ligt de overtreding op Leroy Sané in de wedstrijd tegen Manchester City waarna Riyad Mahrez de toegekende strafschop miste. Voor de camera van Ziggo Sport bleek Van Dijk na afloop goudeerlijk. 'Ik vond het zelf ook een penalty', biechtte hij op. 'Het was gewoon heel onhandig van mij.'

Verfrissend natuurlijk dat iemand zonder omwegen zegt wat iedereen heeft gezien. Geen gedoe. Het geeft ook aan dat de Oranje-captain op enige afstand naar zichzelf kan kijken. Er is dus marge voor groei.

Als de resultaten een beetje meevallen, met Oranje en Liverpool, dan is Virgil van Dijk een speler met Gouden Bal-potentie. Best knap voor iemand die zich via FC Groningen, Celtic en Southampton omhoog heeft moeten knokken en voor wie in Zeist heel lang de neus werd opgehaald.

Klik hieronder verder voor het volledige Premier League-programma.

Watford
Watford
0 - 3
Liverpool
Liverpool
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.