Oranje naar eindronde Nations League na sensationele wederopstanding

Het Nederlands elftal heeft zich op het tandvlees gekwalificeerd voor de finaleronde van de Nations League. Het gedegradeerde Duitsland was in de tweede ontmoeting opnieuw sterker, maar Oranje pakte in de slotminuten het benodigde gelijkspel voor groepswinst.

Duitsland
Duitsland
2 - 2

Koeman koos voor Quincy Promes als vervanger van Steven Bergwijn, die door enkelklachten buiten de wedstrijdselectie bleef. De PSV'er vormde vrijdag tegen Frankrijk een vertrouwd duo met Denzel Dumfries op de rechterflank. Door de absentie van Bergwijn koos de bondscoach voor een nieuw koppel op rechts, met Kenny Tete als rechtsachter.

De elf basisspelers: De Ligt, Blind, De Roon, Van Dijk, Babel, Cillessen, Memphis, Wijnaldum, Tete, Promes en Frenkie de Jong.

Tete had het zwaar in Gelsenkirchen, waar de omstandigheden niet enthousiast stemden. De Veltins Arena was met 40.000 toeschouwers bij lange na niet uitverkocht en het veld lag er vrij beroerd bij. Dat ontmoedigde de thuisploeg niet. Duitsland begon in een 3-4-3-systeem met een snelle, dynamische aanval goed aan het duel, waardoor Oranje al voor de vijfde keer in tien wedstrijden onder Koeman vroeg op achterstand kwam.

In de negende minuut kwam de bal via Toni Kroos en Serge Gnabry bij Timo Werner, die zich los had gemaakt van het Nederlandse centrum en met een knappe uithaal vanaf twintig meter doelman Jasper Cillessen verschalkte. Twee minuten na de openingstreffer kwam Oranje wel goed weg. Werner raakte de bal verkeerd na een lage voorzet van wingback Nico Schulz, die samen met Leroy Sané het leven van Tete zuur maakte in de eerste helft.

Afgezien van een vrije trap van Memphis Depay in de muur stelde Oranje daar niets tegenover. Tien minuten na de 1-0 viel ook het tweede schot op doel van Duitsland binnen. Sané dook achter Matthijs de Ligt op na een dieptepass van Kroos, kapte en draaide en schoot via het been van Tete en de vingertoppen van Cillessen raak.

Ook in de fase voor rust had Oranje weinig in de melk te brokkelen. Duitsland hield de controle en bleef gevaarlijk, met name over de linkerkant. Vijf minuten voor rust stoomde Schulz weer onbedreigd op, waarna Gnabry uit zijn voorzet naast kopte. Veelzeggend was dat Oranje alleen dreigend werd via een voorzet van Daley Blind die door Niklas Süle net over zijn eigen doel werd gekopt.

Vlak voor rust debuteerde Javairô Dilrosun door hamstringklachten bij Ryan Babel.

Het spelbeeld veranderde in de tweede helft aanvankelijk nauwelijks. Werner loste al binnen 35 seconden een schot op doel en de slordigheid nam toe bij Nederland. Koeman greep na een uur in en verving de onzichtbare Georginio Wijnaldum door Tonny Vilhena. Oranje schoof op en al snel ontsnapte Werner in de tegenstoot op volle snelheid aan Tete, waarna hij Oranje spaarde door voorlangs te schieten en vervangen werd door Marco Reus.

Op dat moment liep Luuk de Jong al een tijdje warm en de spits moest voortijdig het veld betreden. De ingevallen debutant Javairô Dilrosun ging namelijk ook geblesseerd naar de kant, terwijl bij Duitsland Thomas Müller binnen de lijnen kwam voor zijn honderdste interland.

De wissels van Oranje sorteerden effect in het laatste kwartier. Nadat Frenkie de Jong voorkwam dat Sané de voorsprong uitbreidde, toonde Memphis aan de andere kant een zeldzame flits van zijn klasse door de Duitse verdedigers te kijken te zetten en Neuer onder vuur te nemen. Dat bleek een voorbode voor de knappe aansluitingstreffer van Oranje in de 85ste minuut.

Nederland speelde de bal geduldig rond en op aangeven van Marten de Roon krulde Promes de bal fraai binnen. De 2-1 zorgde voor levendige slotminuten, waarin Duitsland gevaarlijk werd via Thilo Kehrer en Oranje met Virgil van Dijk als versterking in de aanval zocht naar het benodigde gelijkspel voor groepswinst. De aanvoerder van Oranje werd de held van de avond. Na een voorzet van Vilhena en onnodig doorkoppen van Joshua Kimmich ramde Van Dijk de gelijkmaker binnen.

Door de late heldenrol van Van Dijk is Oranje winnaar van de poule in Divisie A. In juni 2019 speelt de ploeg samen met de andere groepswinnaars, Portugal, Engeland en Zwitserland, om de eindwinst van de lucratieve Nations League.