'C-team' United in aanloop naar Ajax snel klaar met Crystal Palace

Manchester United heeft zondag een goede generale beleefd voor de Europa League-eindstrijd tegen Ajax. Een team dat waarschijnlijk nooit meer in deze samenstelling aan zal treden, rekende tijdens de laatste speelronde van de Premier League dankzij vroege goals af met Crystal Palace: 2-0.

Zoals José Mourinho al dagen te pas en te onpas benadrukte, is de Europa League-finale van woensdag tegen Ajax het enige dat dit seizoen nog telt voor Manchester United. Met het oog op die eindstrijd stuurde de Portugees een B-team, of eigenlijk zelfs een C-team, het veld op tegen Crystal Palace.

Vijf spelers beleefden hun competitiedebuut voor The Red Devils: doelman Joel Pereira, linksback Demetri Mitchell, middenvelder Scott McTominay en aanvallers Josh Harrop (foto) en de pas zestienjarige aanvallende middenvelder Angel Gomes. Laatstgenoemde viel vlak voor tijd in, de andere vier stonden aan de aftrap. Verder stonden onder anderen Paul Pogba, Timothy Fosu-Mensah, Wayne Rooney en de tegen Ajax geschorste Eric Bailly aan de aftrap. Met name Harrop beleefde een droomdebuut. De aanvaller werd na een kwartier weggestuurd door Pogba en kapte vervolgens Martin Kelly uit om zeer overtuigend binnen te schieten.

Crystal Palace, dat zich onder lijfsbehoudspecialist Sam Allardyce reeds veilig had gespeeld, incasseerde nog voor een kwart wedstrijd een tweede treffer. Deze keer rondde Pogba af nadat de defensie van de bezoekers totaal werd verrast door een pass van Jesse Lingard. Crystal Palace deelde af en toe een speldenprikje uit via voormalig United-speler Wilfried Zaha, maar kreeg geen verder geen voet aan de grond op Old Trafford.

In de tweede helft had de wedstrijd veel weg van een potje in de voorbereiding op een nieuw seizoen. Het tempo was in elk geval niet Premier League-waardig. Misschien was het duel nog ontbrand als Christian Benteke vlak na rust had gescoord met een kopbal, maar de Belg had Vrouwe Fortuna niet aan zijn zijde en raakte het houtwerk. Halverwege de tweede helft maakte bij de bezoekers Patrick van Aanholt nog plaats voor Sulley Kaikai, die ook zijn Premier League-vuurdoop beleefde.

Manchester United finisht op 69 punten, drie meer dan afgelopen seizoen onder Louis van Gaal. In 2016 legde de meervoudig Champions League-winnaar beslag op de vijfde plaats, waar Mourinho het moet doen met plek zes.

VI op bezoek bij Mourinho: 'Ik wil Ajax-spelers niet motiveren'